Съмнителна поръчка на тотото за 3 млн. лв. влезе в полезрението на АДФИ

Съмнителна обществена поръчка в тотото  е обект на разследване от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Става дума за следната поръчка https://app.eop.bg/today/275321, – „ИНЖЕНЕРИНГ – ИЗГОТВЯНЕ НА ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ, ИЗВЪРШВАНЕ НА СТРОИТЕЛНО-МОНТАЖНИ РАБОТИ И УПРАЖНЯВАНЕ НА АВТОРСКИ НАДЗОР НА ОБЕКТ: ОСНОВЕН РЕМОНТ И ВНЕДРЯВАНЕ НА МЕРКИ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ В СГРАДАТА НА УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕН ЦЕНТЪР НА ДП „БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР“ – ГР. ВЕЛИНГРАД“ на стойност 3 млн. лева. Директор на правна дирекция по това време е  Рада Гьонова, в момента – член на УС на тотализатора, назначена от министър Димитър Илиев.

АДФИ се намесва и влиза на проверка след прокурорска преписка по същата поръчка.

От страницата на Електронните обществени поръчки е видно, че е имало общо четири оферти. Три от фирмите са със сериозен опит и история в областта на строителството, но всички те биват отстранени. За победител е избрана „ТС Кънстракшън“ ЕООД – фирма, регистрирана в началото на 2022 и без абсолютно никаква история в тази сфера. Начинът, по който е определен победителят, създава усещане, че може да става дума за конкурс с предизвестен край, коментират запознати.

Фирмата е получила аванс, но до момента абсолютно нищо не е извършено – нито като проектиране, нито откъм планиране на някакви строително-монтажни дейности, въпреки че от договора, сключен на 16.05.2023, до момента са минали почти 5 месеца.

Вече ви разказахме за друга обществена поръчка, подготвена и проведена по времето на Радостин Василев в Министерството на младежта и спорта. Зад нея стои същият служител на тотото – бившата директорка на правната дирекция и настоящ член на УС Гьонова.

Ще бъде интересно да се проследи как ще се развият двете поръчки, както и разследването на Агенцията за държавна финансова инспекция. Според вътрешни източници на Tribune.bg една цялостна ревизия на всички договори изготвени от Рада Гьонова, може да разкрие още любопитни обществени поръчки.

Дружеството Български спортен тотализатор традиционно е подценявано и остава под радара на обществения интерес и сериозните журналистически разследвания, но на практика издържа Министерството на младежта и спорта и осигурява 2/3 от бюджета на федерациите. Затова и е изключително важно да се проследи как са били разходвани средствата за спорта.

Източник: razkritia.com