Narod.bg до прокурор №1: Кметът на „Младост“ Стефан Стефанов смуче европари – 50 000 лева вече изчезнаха (ТРЕТА ЧАСТ + НОВИ ФАКТИ)

Кметът на софийския район „Младост“ Стефан Стефанов е затънал до шия в престъпления, разкри информатор на Narod.bg от обкръжението на компрометирания управник. Какво първи разкрихме, архитектът, чиито фирми са работили в разрез със закона, докато е бил главен архитект на „Младост“, е набутал цялата рода на приближените си чиновници да папкат лесни пари без да вършат работа за 1 стотинка.

Документи, с които редакцията разполага, доказват опорочени социални проекти и програми, по които с подписа на кмета са назначени майка, бащи, съпруги, деца и синове на чиновниците около Стефан Стефанов, което доказва съществуването на организирана престъпна група под носа на прокуратурата, която и.ф. обвинител №1 Борислав Сарафов щеше да „реформира“.

Криминалната драма, обаче, се оказва още по-голяма – източникът на Narod.bg разкри, че истинската корупция и конфликт на интереси лъсва неудържоми в работата по набирането на потребители и асистенти по новия проект „Грижа в дома”.

Върхът на кметската наглост е фактът, че проектът и до момента не е обявен на сайта на района, вероятно за да не потърсят работа реално нуждаещи се столичани, които да изместят връзкарите около Стефан Стефанов.

Истината е, че набирането на потребителите и разпределението на нужните им асистенти се прави изцяло измежду служителите, които са ръководители на проекта, както и сред хора от техните семейства. С две думи – наглите общински служители воглаве с кмета Стефан Стефанов и тук са набутали роднини и приятели. Работа на прокуратурата е да установи дали има поне един, който да е кандидатствал и е бил одобрен по законовия ред, поне един…

Престъпленията на върхушката около архитекта, който напира за втори безметежен мандат, вече имат финансови измерения – независимо, че услугите по проекта стартират още на 1 юни 2023-а, на уредените по втория начин асистентите за „Грижа в дома” са преведени възнаграждения за месец май 2023 г. на обща стойност 50 хил. лева.

Това е чиста проба кражба, защото единствената работа, която кметските избраници са извършили през май по проекта, е да подадат заявления…

За мярката „Грижа в дома“ по програма „Развитие на човешките ресурси“ Европа ни отпуска общо 175 милиона лева за периода 2021-2027-а, т.е., кметът и кохортата му имат доста дълъг хоризонт за престъпленията си, ако не бъдат спрени и изправени пред съда, коментира източникът на Narod.bg.

Специално внимание заслужават схемите на Найден Цончев Ковачев, назначен за ръководител на социален механизъм „Лична помощ” без да са спазени изискванията на чл. 18 на Закона за личната помощ и на чл. 31 от Закона за социалните услуги.

Парашутистът, външен за общинската администрация, е човек без всякакъв опит и знания в областта на социалните услуги. Едноличен собственик е на фирма с капитал 10 лева, регистрирана в Карнобат, която се занимава с  търговия.

За него има основани предположения, че харчи безконтролно предвидените за обслужване на механизма финансови средства.

По абсолютно непрозрачен начин Найден Ковачев назначава свои приятели по заместване на титулярните лични асистенти по време на… техния платен отпуск.

Използвайки незнанието на част от личните асистенти, които живеят с нещастието на своите близки, за които се грижат, тарикатът пуска фиктивни заявления имейл от тяхно име, в които те посочват поименно заместниците си.

А тези заместници съвсем неслучайно се оказват…. приятели на Ковачев. Това може да се установи от една елементарна проверка и в разпит на служители, които работят по механизма, стига в България все още да съществува прокуратура.

От изнесената дотук информация е очевадно, че в район „Младост“ действа организирана престъпна група около кмета Стефан Стефанов. Между участниците в бандата съществуват служебни и лични взаимоотношения, обединени от общия финансов интерес.

По тази причина престъпните общински служители взаимодействат изолирано от останалите, за да не се разсъхне далаверата. Решенията се вземат в тесен кръг от секретаря на района Радослав Иванов и началника на правния отдел Любомир Гелков при пълното съдействие от опитната финансистка Ваня Дилкова. Зад всички, обаче, прозира сянката на кмета Стефан Стефанов.

Очаквайте четвърта част на разследването на Narod.bg за безобразията в район „Младост“, от което ще научите кой пази кмета Стефан Стефанов

Източник: Narod.bg