BIRD.BG: Обиски и задържания на свързани със свидетел срещу Пеевски и Еврото

В един и същи ден Дилян Георгиев е обискиран и задържан, а в дома на Тони Иванов е извършен обиск от прокурори на бившата Специализирана прокуратура и следователи от СтСлС, научи BIRD.BG. Общото между двамата е, че са съдействали на свидетел да даде показания пред чужда служба срещу Делян Пеевски, Петьо Еврото и Делта Гард /фирма на Митко Каратиста/.

В момента Тони Иванов е в чужбина, а Дилян Георгиев е с полицейска мярка за неотклонение 24 часа. Двамата са разследвани по две отделни досъдебни производства, които поне формално нямат връзка помежду си. Акциите срещу тях от 7 март 2023 г. обаче носят всички белези на наказателна операция за сплашване.

И двете акции на прокуратурата са преминали без да бъдат допуснати до обиските адвокати на засегнатите лица. Очевидец на ареста на Георгиев в дома му в столичния квартал Дианабат твърди, че по време на обиска там са подхвърлени документи, пари и наркотици. Адвокатка, представляваща Тони Иванов, е настоявала да присъства на процесуалните действия в къщата, в която той живее под наем на ул. Стар Беловодски път в кв. Бояна, но е получила отказ.

Действията на разследващите са извършени в условията на сериозни процесуални нарушения, което поставя под съмнение хипотезата, че с тях се цели някакъв дългосрочен резултат. По информация на BIRD.BG, потвърдена от различни източници, Тони Иванов и Дилян Георгиев са съдействали на свидетел да пътува в чужбина и да даде показания пред чужда служба, с които уличава в престъпления Петьо Еврото, Делян Пеевски и Димитър Спасов, бивш собственик на „Делта Гард“.

Кой е “изнудвачът” на Пеевски?

Специализираната прокуратура задържа през 2019 г. Дилян Георгиев и румънския гражданин Дорин Йордаке с обвинението, че са изнудвали Делян Пеевски и Ахмед Доган с доклад на френските служби за участието им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации. Срещу 12 милиона евро те предложили докладът да не бъде пратен на европейските институции, а имената на политиците да бъдат заличени. 10 милиона евро трябвало да отидат за “френски прокурор”, разследващ контрабандата, а два милиона за “изнудвачите” – пише Биволъ, който пръв съобщи за аферата.

Дилян Георгиев

Прокурор по делото беше Евгения Станкова, прочула се с “терористичните пръскачки” пред парламента по делото “НАПЛийкс”, а главен свидетел на прокуратурата се оказа Иван Петлешков.

Петлешков се появява като централна фигура в справка за нерегламентирани връзки на висши полицаи с наркобоса Христофорос Аманатидис – Таки. Според автора на справката, публикувана от BIRD.BG, Петлешков платил скъпа почивка в Куба на шефа на отдел “Убийства” в ГДНП Михаил Наумов, който пък предавал чрез него на Таки информация от СРС и опъвал чадър над разследванията, свързани с криминалния бос.

Задържането на Георгиев и Йордаке приключи тихомълком със споразумение с прокуратурата. Третият обвиняем по това дело е румънски бизнесмен с френско гражданство Овидиу Семенеску, който е в чужбина и срещу него има издадена Европейска заповед за арест.

Искате Адвокат? После, след като претърсим…

Очевидец на действията на МВР в дома на Дилян Георгиев разказва, че оперативните работници първо попитали дали в жилището има камери.

„Аз бях в другата стая, той отвори. Повалиха го на земята, сложиха му белезници и ме питаха дали имаме камери в апартамента. Когато казахме, че нямаме, между тях си казаха “остави нещата”. Започнаха да претърсват целия апартамет и съвсем случайно след час и половина – два до канапето намериха една торба. Даже не беше скрита. Вътре откриха около 50 000 евро и наркотици. Както и някакви записки.“

Има ли яснота чий е почеркът на записките?

Те са писани на компютър, а Дилян дори няма компютър. Иззеха 3 лаптопа, но те са мои, стари и не работят. Аз им казах: той на компютър никога не е работил и не вярвам да работи изобщо някога. Откриха в торбата и две флашки, увити в листи хванати с ластици. На едната пишеше Митко, на другата Димитър С и, че американците са зад него. В листите, които откриха при парите, хаотично бяха написани имена на български и английски – Дорин и Тони Парфюма. Пишеше за Белград, че има финансиране за каузата, Каскета, така, така….че за момента няма да се ползват радикални методи…

Адвокат викнахте ли?

Не, казаха, че адвокат после, като претърсят. Опитах да намеря адвокат и казаха “спрете, като свършим, ще търсите”.

А каква е тази торба?

Подхвърлена, той никога не е държал такива неща.

Наркотиците къде ги откриха?

При парите и флашките, в торбата. В пласмасови шишета от мултивитамини. А аз този човек не съм го виждала да употребява такива неща…

Кой е Тони Иванов?

Тони Иванов Иванов е строителен предприемач от Варна, за когото се твърди, че е близък с “Продължаваме Промяната”. През юли 2022 той беше задържан от СДВР за неподчинение след като не спрял на сигнал с полицейска стоп палка в района на бул. България. В съобщението от МВР се казва, че  Иванов е шофирал с изтекла книжка, а в колата била открита синя лампа и две радиостанции. Адвокатът на Иванов отрече информацията за синята лампа и радиостанциите, позовавайки се на протоколите от обиска.

Тони Иванов обитава под наем в къща в Бояна, която е собственост на майката на небезизвестната Мила Георгиева, обвиняема в Румъния за кражба на 26 милиона евро от парите за изхранване на социално слаби, заедно с Иван Танев – Универсалния. Разследване на Биволъ и румънския му партньор Rise Romania, публикувано в OCCRP показа, че част от парите са се върнали в България и са изпрани в луксозни придобивки и пътувания, недвижими имоти и придобиването на фабрика за пелети.

За разлика от Румъния, В България срещу Мила Георгиева и нейните съучастници не се води дори досъдебно производство. Ето защо информацията за процесуални действия в нейния имот предизвика интерес и наш репортер посети имота и документира масивното полицейско присъствие. Присъстващите отказаха информация какво се случва, а оперативните работници дори надянаха качулки. На място беше и сив бус, засичан на други акции на вече разформированата Специализирана прокуратура.

Оказа се, че действията на прокуратурата там не са свързани с Георгиева и румънската афера, а със съвсем друго лице – наемателя на имота Тони Иванов.

BIRD се свърза с него по телефона:

Г-н Иванов, Вие ли живеете в къщата в Бояна, която в момента се претърсва от прокуратурата?

Аз живея в тази къща, имам договор за наем. Не съм в България в момента и не мога да разбера как се допуска някой да влиза без разрешение на собственика или на човека, който наема къщата и отделно от това не се допуска адвокат да влезе вътре. Значи, преди 20 дена имаше пак “наказателна акция”, при която се претърси цялата къща, влязоха може би 30 човека вътре.

Каква е според Вас причината? Бяхте ли призован? Предявиха ли ви обвинения?

Тони Иванов

Дълбоките причини за тормоза над мен се коренят в проблемите, които тепърва ще има кликата, сенчестата задкулисна клика, която управлява наказателните акции и съм готов да поема отговорност за всичко, което казвам, но нека да му дойде времето. Искам да видя какво ще скалъпят сега от тази история.

Конкретни имена? Свързано ли е това с Делян Пеевски? С Петьо Еврото?

Значи, категорично е свързано с Петьо Еврото, категорично. Още от миналата седмица имах информация, че сред свой подчинен, който е шеф на охраната му, казва се М.С, който е бил шеф на една служба, то се знае добре. И имаме човек, който е готов да свидетелства, срещу този човек, който е ходел и говорел и натискал, за да ме ударят по конкретен начин за втори път в рамките на един месец. Така, аз съм носител на “Сграда на годината”, в момента фирмата ми не функционира, но винаги нещата, които правя са били в рамките на нормалния бизнес, никога не съм вземал поръчки за нищо.

В момента Вашият адвокат на място ли е?

Моят адвокат не се допуска да влезе вътре. Аз съм убеден на 100%, че нещо ще се случи вътре в момента.

Тоест, имате съмнения?

Нямам съмнения, 99,9% съм сигурен, при положение, че съм си изнесъл всичко от къщата преди време, още когато разбрах, че нещо ще се случва, изнесох си нещата от къщата и може би са останали само техните неща, които най-вероятно сега ще оставят или ги оставиха предния път когато си нареждаха мача как да ми отрежат главата.

С Мила Георгиева имате ли някакви отношения?

Единствените ми отношения са тази къща, за която имам договор за наем. Единствените, точка по въпроса и нищо повече. Да, разбира се, познавам я. Прекрасна жена. Виждал съм я, чувал съм я, говорили сме.

А Иван Танев  – Универсалния познавате ли го?

Не познавам такъв човек и не съм го виждал.

Тоест, тази акция не е срещу Мила Георгиев по случая, който е публично известен?

Аз не мога да ви кажа. Не съм запознат дали е срещу Мила Георгиева или не. Категорично обаче е срещу мен, щом влизат вкъщи. А колко хора вкарват вътре, за да изфабрикуват някаква измислена акция.

Видяхме, че има доста хора там. С качулки.

Какво правят с качулки? Не мога да разбера. Миналата седмица ми се обадиха от Шесто РПУ, Клисурски се казва, дали няма да дам биометрични данни, защото от съда е разпоредено. Само че аз предвидливо дадох биометрични данни още предишната седмица, за да не ми скалъпят пак нещо. И той ми звъни да пита дали ще дам биометрични данни, които аз вече съм дал. Не може да не знае, че аз седмица преди това съм отишъл и съм дал. Имам големи опасения, големи опасения, че в момента, ако тръгнат да свалят нещо, в къщата, ще се възползват от биометричните данни, които дадох миналата седмица и ще ги наложат, за да изкарат някакви пръстови отпечатъци. Аз съм си изнесъл всичко от къщата, ще видим какво казват, че съм си оставил. Много интересен въпрос, който чакам с нетърпение.

Вие не сте в България?

Не съм и нямам намерение да се прибирам скоро. Докато кликата не се разкара от тая държава или не поеме отговорност за всички безчинства, които направи с много хора, нямам намерение да се прибирам. Искам да видя какво ще се случи оттук-нататък. Имам много какво да кажа, много интересно, за цялата държава, което обаче ще го споделя… нека да видим развоя на събитията от тая вечер. Не ме е страх от нищо. Абсолютно не ме е страх от нищо.

Адвокат: Не ме допуснаха на обиска. Внесоха вътре голяма пазарска чанта

BIRD се свърза и с адв. Христова, която представлява Тони Иванов и се е явила на място към 11 ч. с пълномощно от клиента си.

“Бяха пред вратата сигурно 20 човека, два буса, полицейски коли, след час пристигна още един бус. Имаше бус на ГДНП, на Национална Следствена Служба. Двама разследващи полицаи не ме допуснаха, въпреки, че имам пълномощно да представлявам клиента, те казаха, че няма да ме допуснат. Звъняха по телефони, връщаха се, очевидно съм им създала дискомфорт да си “изпълнят работата” в кавички. В крайна сметка не ме допуснаха. Стоях там над два часа. В къщата влезнаха много хора. Казаха, че били поемни лица. Само че поемните лица са по принцип двама. А те влязоха двама разследващи полицаи, после още четирима-петима. Имаше криминалисти ми казаха, защото аз попитах какви са тези хора. Попитах какво ще се върши в празна къща при положение, че аз представлявам клиента искам да видя какво ще правят, но казаха, че имат процесуално-следствени действия. Попитах какви. Не ми отговориха.“

А те са длъжни да ви допуснат?

Естествено, че са длъжни, ако цитираме НПК, аз им обясних, че за пръв път някъде не ме допускат. Абсолютен произвол, при положение, че него го няма, а идва лице с пълномощно, което го представлява, най-малкото това лице трябва да бъде допуснато, за да се види какво се върши там.

Как влезнаха? Счупиха вратата ли?

Не, не, не са чупили вратата.

А кой отключи?

Отвори си собственичката. С ключ.

Мила Георгиева или нейната майка?

Да.

Самата Мила Георгиева беше там?

Да, да. Тя си отвори. Дойде отвън. Отвори и влязоха заедно. Но мен не ме допуснаха.

Познахте Мила Георгиева? Невисока, руса дама?

Да, точно както я описахте. Да кажа какво ми направи впечатление, когато влязоха едно от лицата носеше огромна чанта, от тези, големите чанти пазарските, нали се сещате? Беше пълна с някакви неща. Аз се учудих: Нали правите претърсване, изземане, какво правите? Имаше нещо като кафява хартия, не мога да кажа точно, влезнаха вътре с това нещо. Не знам какво правят. Абсолютно празна е къщата.

Мълчание от институциите

Големият брой прокурори, следователи и криминалисти, включването на НСлС и на ГДНП говорят за мащабни и планирани акции. Засега официална комуникация от институциите липсва. От пресцентъра на МВР дори не бяха наясно със ситуацията и поискаха да им изпратим писмени въпроси.

Източник: BIRD.BG