9% ръст на преминаване на пунктовете на границата с Гърция за година


9% ръст на преминаване на пунктовете на границата с Гърция за година

Снимка: БГНЕС

Общо 4 538 629 души се преминали през пунктовете на българо-гръцката граница през 2023 г., съобщиха от МВР.
През миналата годината са задържани 27 чужденци при пресичане през „зелена“ граница и 22 души за незаконно преминаване през граничните пунктове. Миграционният натиск на българо-гръцката граница е много нисък и границата не е предпочитана за преминаване от мигрантите, уточняват от МВР.

Задържаните на „зелена“ граница, влизайки на българска територия, са граждани на Афганистан, Сирия, Мароко. Осем непалци са задържани при опит да се прехвърлят към южната ни съседка. Към Гърция са върнати четири граждани на трети страни. Арестувани за незаконно преминаване през граничните пунктове са 22 граждани на Мароко, Сирия, Палестина, Бангладеш и Турция. За нарушаване на българо-гръцката граница през миналата година са образувани 49 досъдебни производства с повдигнати обвинения на 46 лица.  В сравнение с предходната година досъдебните производства са с 41 % по-малко.  

През ГКПП по българо-гръцката граница през 2023 г. са установени 65 случая с 90 лица, пренасящи незаконно акцизни стоки. При 54 от случаите се касае за пренасяне на 3,8 милиона къса цигари, пури и пурети. Най-много случаи на незаконен трафик на акцизни стоки са разкрити през ГКПП „Маказа“.

Потокът на преминалите през пунктовете по българо-гръцката граница е увеличен с 9 % спрямо трафика през 2022 г.

Най-засилен е трафикът през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“, уточняват от МВР. Трансграничният поток е предимно от българи и граждани на Германия, Гърция, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна. Входящият трафик е двойно повече от пътуващите през граничните пунктове в посока Гърция. За ГКПП „Маказа“  броят на влизащите на българска територия е четирикратно по-голям от преминаващите на юг.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg