„8 джуджета”: Шефове в СДВР, ГДБОП и ГДИН с карти за SS клуба на Нотариуса?

Вече месец и половина различни структури в държавата разследват контактите на разстреляния лобист Мартин Божанов – Нотариуса в съда, прокуратурата, следствието и МВР. Новина е твърдението, че в корупционната му паяжина са оплетени не само магистрати от различни нива, но и водещи столични полицаи, призна източник на Narod.bg от МВР.

Под сурдинка се говори, че във Вътрешното министерство на семеен принцип действала широка мрежа за влияние, включваща най-важните структури – ГДБОП, ГДИН, СДВР и подчинените му районни управления, като шефове от звената имали карти от частния клуб SS на Нотариуса.

Към схемата може да се присъедини и Софийската районна прокуратура, за която вече има категорично данни, че е била подчинена на Божанов чрез подалата оставка шефка Невена Зартова.

Семейната ОПГ в МВР също била подчинена на Нотариуса.

Работа на прокуратурата е да провери твърдението, че сред най-доверените му хора с пагони се спрягали главният разследващ полицай на СДВР Николай Станчев – Ники Пиянката, с когото ги свързвала дълголетна дружба още от времето, когато ченгето бил шеф на отдела за разследване на криминални престъпления в Столичната дирекция.

Според стари ченгета двамата се запознали по работа, след като известен люлински бандит срязал с кама двата ахилеса на Божанов заради секс оферти към жена му.

Малко преди да се ожени за палавата Гергана Божанова, Мартин бил пребит втори път, този път с тръби в жк. „Надежда”. Причината отново е интимна – досаждал на непълнолетна девойка, гадже на футболен хулиган.

Приживе Нотариуса споделял, че именно Николай Станчев бил човекът, който чрез бивш началник в ГДБОП съдействал за назначаването на жена му Гергана като разследващ полицай. Планът бил след майчинството бръмчалката да бъди приютена при Пиянката в СДВР като шеф на групата за разследване на икономически престъпления.

Източници на Narod.bg в МВР твърдят, че „големият началник от ГДБОП” бил шефът на отдел “Контратерор” в службата Калоян Александров. Освен като силно проруски настроен, Александров бил известен и като изключително услужлив при наличие на подходящ стимул, за което достатъчно красноречиво говорел прякорът му – Ковчежника.

Александров бе изгонен от МВР по времето, когато настоящият главен секретар Живко Коцев оглавяваше областната дирекция на МВР в София заради изчезнали накити от дом в Самоков, на което претърсване Александров участвал. В крайна сметка златото не било намерено, но Живко Коцев бил шута на Ковчежника след тази срамна история.

Сред униформените се говори за друга скандална практика, която приписват на Александров – нерегламентирана намеса в разследванията на пътни произшествия, където играта била двойна – едновременно и със застрахователи, и с адвокати.

Дали за услугите топ полицаят е получавал тлъсти комисионни, както твърдят униформените, да каже задрямалата прокуратура.

 

В момента Ковчежника отново служел в МВР и дори не криел високия си стандарт – притежавал луксозен ваканционен имот в Гърция и шофирал лъскаво ауди А7, с което всеки ден оставял на работа своята половинка Сашка Алексиева – шефка на разследването в столичното Четвърто РПУ.

Пухкавата дама само преди две седмици бе разпитана от следователи за връзките си с Нотариуса и неговите остриета в Софийска районна прокуратура – Невена Зартова, Валентин Видов и Георги Иванов.

Любопитен слух е, че последните двама прокурори са бивши служители на Четвърто РПУ и дори като държавни обвинители били „на слушалка” при Алексиева, каквото и да означава това.

Смята се, че в телефона на Божанов са открити множество справки за текущи дела в Четвърто РПУ и СДВР, което кара разследващите да се съмняват, че именно Алексиева и шефът ѝ в СДВР Николай Станчев са снабдявали лобиста с информация.

Освен със сведения за дела, Мартин Божанов си имал и личен шеф в ГДНП, който събирал за него незаконни СРС-та. Неофициално криминалисти твърдят, че това бил братът на Калоян Александров – Борислав, по прякор Боре Гъза.

Борислав Александров
През 2015 г. тогавашният директор на отдел „Престъпления с висока обществена опасност“ към ГД „Национална полиция“ Борислав Александров бе дисциплинарно уволнен по сигнал, че е държал неправомерно секретни материали в каса в кабинета си.

Когато спецченгетата от „Вътрешна сигурност” нахлули в офиса на Боре Гъза, намерили в касата му множество секретни документи, които не са били описвани или завеждани под номер, но пък били били ксерокопирани многократно.

Хванат в крачка, полицаят с просташки прякор не могъл да даде смислени обяснения за нарушенията. Заедно с него тогава от МВР изхвърча и настоящият шеф на ГДНП Атанас Илков.

Формално той бе отстранен заради екшъна в Лясковец през 2014-а, където психично болният Петко Петков – Кървавия Петков простреля смъртоносно командоса Емил Шарков.

Албена Кузманова
Любопитна подробност около комисар Илков е, че от дълги години той живее на семейни начала с окръжния прокурор на Пазарджик Албена Кузманова.

Макар да има много слухове за пропуски в подопечните им ведомства и за практики с опъване на чадър над конкретни лица най-вече в района на Пазарджик, двамата се радват на стремителен кариерен възход в последните няколко години.