205 са случаите на коклюш в България, 50-60% са при напълно или частично имунизирани

Има ръст в заболеваемостта от коклюш в България. От началото на годината са регистрирани 205 случая. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. 

„Изпращаме писма към районните здравни инспекции и БЛС с насоки  общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. МЗ, НЗОК и ИА „Медицински надзор“ ще анализират тези данни“, добави д-р Кондева.

свързани

Заболяването е с циклично протичане и пиково през 3-5 години, дори и в държави с високо ваксинално покритие. В тази връзка доц. Кунчев поясни, че в България изпълнението на имунизационния календар стига до 92%.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев уточни, че не е изненадан от статистиката, тъй като от началото на 2023 г. в Европа е започнало покачване на заболеваемостта в много страни, което се е ускорило от 2024 г.

свързани

В Чехия има най-голям ръст от 60-те години насам, до момента има над 6300 случая, в Испания са 8 200 за тази година, срещу 1200 за цялата 2023 г. В Гърция са 82 случая. 

„За първите 3 месеца на 2024 г. у нас са регистрирани 114 случая, 102 от тях са на лица до 19 г. 50-60% се движи процентът на заразени, които са имунизирани напълно или частично – с времето имунитетът спада и може да се получи заболяване. При тях обаче протича по-леко, затова и трудно се разпознава“, уточни доц. Кунчев.

свързани

Той допълни, че в случаите на починалите две бебета е потърсена твърде късно помощ.

„При двете бебета – съвпадение е. За децата са потърсили медицинска помощ късно – били са с тежки пневмонии, с дихателна недостатъчност. И двете починали деца не са получавали ваксина, тъй като са бил под 2 месеца. Контактните са поставени под наблюдение“, каза до. Кунчев.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg