2025 г. ще е положителна за пазарите при победа на десни партии в Европа и САЩ

Случващото се в момента на икономическата сцена в България и Европа може да се окаже много благоприятно за развитието на икономиката на страната ни. Икономиката ще се охлади и би следвало да продължи намалението на инфлацията в България, а това ще ни даде по-добра изходна позиция, когато стане време да ни оценяват дали сме изцяло готови за еврозоната. Аз бих предпочел мека рецесия в България, но да сме част от еврозоната, отколкото да няма мека рецесия, но да имаме висока инфлация и да не влезем в еврозоната. 2025 година ще е доста положителна за пазарите при победа на десни партии в Европа и Америка. Това каза д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

По данни на НСИ износът на България към ЕС се е свил с 9% през 2023 година, а вносът с 2,5%. Януари 2024 спрямо януари 2023 износът бележи спад от 15,2%. През януари 2024 година са внесени с 8,2% по-малко стоки спрямо същия период на предходната година.

В тези числа виждам трансмисия на конюнктура от Европа към България, коментира д-р Иванчев. „Това е логично и винаги се е случвало, защото България е отворена икономика. Тоест, немалка част от БВП е свързан с експорт, като главните ни експортни пазари са в ЕС и немалка част от тях можем да приемем, че са в рецесия“.

В еврозоната има намаление на кредитирането към бизнеса с 3%, имаме постоянно нисък PMI индекс, който достигна до 44, а сега би следвало да е 47, а се смята, че ако е под 50 икономиката не е в добра кондиция. Тоест, има немалко причини да смятаме, че в широкия смисъл Европа е в рецесия. Оттам имаме и пренос на тази конюнктура към България. Първо, заради основните пазари и второ – заради обвързването на лева с еврото. Към гореспоменатите числа можем да добавим и ръста на безработицата, който в абсолютно число, според данни на БНБ, трябва да е 160 000 и бележи увеличение през последните 3 месеца (ноември, декември, януари) и като процент е 5,7-5,8%, добави Иванов.

През последните години в целия свят има увеличено политическо напрежение, противопоставянето между различни политически групи, партии и активисти нараства, но „предпочитам да има правителство и да влезем в еврозоната“, но „имам определени съмнения да се говори, че определен министър е несменяем и без него няма да влезем в еврозоната“.

„Еврозоната не е цел на един министър, а на България и на мнозинството от политическите партии. Така че, ако имаме такова здраво мнозинство, дали един или друг човек е министър, той в крайна сметка би следвало да изпълнява решенията на Народното събрание и на даденото правителство. Предпочитам да има колкото може по-бързо правителство, което да дава стабилност и да влезем в еврозоната“.

Има категорична корелация между икономическа ситуация и смяна на управляващите партии. Тя е изследвана и в САЩ, и в Западна, и в Централна, и в Източна Европа. Така че е твърде вероятно в бъдеще да видим категорична победа на десни и крайно десни партии на европейските избори, а изглежда вероятността Доналд Тръмп да спечели втори път в САЩ също се увеличава.

От една страна обикновено левите партии или центристите са за по-високи данъци, по-голяма редистрибуция, по-големи социални пакети, а десните партии обикновено са за обратното. Ако има категорична победа на десницата, това би следвало да даде увереност на големия бизнес. От гледна точка на капиталови пазари идващите месеци са доста труднопредвидими в реакцията си, каза Иванчев. „Не мисля, че сега е добър момент за влизане. По-скоро бих стоял настрана, но като обща икономическа ситуация тези десни партии ще бъдат положително оценени от големия бизнес. Ако има такова случване големият бизнес ще се върне на земните пазари, ще увеличи инвестициите си и по-скоро 2025 година я виждам доста положителна при победа на десни партии в Европа и Америка“.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *