2000 уволнени! Малки „нотариусчета” уреждат работа в митниците след чистката заради НАП

Малки рекетьорчета, „производни” на Мартин Нотариуса, са плъзнали в Агенция „Митници” след новината за евентуалното сливане с НАП, което ще доведе до уволнението на около 2000 служители, алармира пред Narod.bg източник от властта.

„Нотариусчетата“ обещават, че след масовите уволнения, които се очертават при потенциалното обединяване на двете приходни агенции, определени хора ще запазят работните си места, но за целта трябва да „цакат”, при това сериозни суми.

Преди ден финансовият министър Асен Василев анонсира новината, че възнамерява да слее в една мегаструктура НАП и митниците – двете приходни агенции, които осигуряват парите в бюджета.

Към момента в Националната агенция за приходите и нейните шест териториални дирекции работят 7675 човека, а в Агенция „Митници” и петте регионални дирекции – 3360 служители. Така излиза, че в евентуалната бъдеща структура между НАП и митниците ще работят 11 035 човека, но преди съкращенията на т.нар. обща администрация.

Тук, именно, е заровено кучето – обединението ще струва съкращаване на поне 20% от работещите, т.е., над 2000 човека, вещае запознатият с плановете информатор на Narod.bg.

„Проблемът е дори по-голям – освен, че ще трябва да уволнят служители с по 20-30 години стаж, които не е ясно как въобще ще си намерят работа по специалността, идва ужасът с по-ниската събираемост, която се очаква. А идеята, уж, е да влизат повече пари в хазната”, коментира източникът.

По думите му най-вероятно обединяването ще се използва за замитане на следи, например по милиардната драма с „Лукойл”, както и за отстраняване на неудобни и в НАП, и в митниците, като например съкращения в международните отдели, инспекторатите, счетоводствата и куп други дирекции в двете агенции.

„Къде ще отидат чувствителни документи, кой ще гарантира, че в изкуствено създадената суматоха важни книжа няма да изчезнат безследно”, пита икономистът.

Реклама

Експертът поясни, че властта цитира държави, където двете приходни агенции са обединени, но мълчи за другата част от истината.

„Такова обединение никъде не работи като хората. В Румъния го въведоха, изкара две-три години и се върнаха на старата система. В Англия също бяха обединени, и до момента са така, но само проформа, реално функционират отделно, просто и за двете се грижи един зам.-министър на финансите. В България и в момента имаме такъв зам.-министър, само дето е завършил социология и за нищо не става”, напомни спецът пред Narod.bg.

В САЩ, например, която е пътеводна светлина на марионетките от ПП-ДБ, митниците са водещ фактор, при нас е обратното, НАП държи първенството. Официално разправят, че приходите са поделени поравно, но това не е вярно. митницата събират 57%от общата сума, ядосва се източникът на Narod.bg.

По-рано днес бившият зам. финансов министър Георги Кадиев също се обяви против обединяване на двете приходни агенции със следния коментар: „Да слееш НАП и митници е като да слееш болница с автосервиз. Колко време ще трябва на едните да изчукват коли, а на другите да правят операции?”

Ето как коментира идеята друг бивш финансов зам.-министър – Любомир Дацов:

„Негативите надделяват над позитивите от това преструктуриране. Само преструктурирането на двете агенции във времето сигурно ще отиде с всякакъв тип разходи, от порядъка на 100-150 милиона лв.

Изглежда огромна сума, но всъщност вие ще трябва да уволните хора, да платите обезщетения, след това да ги назначите, да инвестирате в нови информационни системи, в различни практики“, обясни Дацов по Euronews Bulgaria.

„Това е доста скъп процес, да оставим, че той трае във времето. Самото проучване ще бъде поне една година. След това, дори да се случи бързо, самият процес на интеграция и обиграване на самите служби, за да работят в едно – също ще отиде между година и две. Целият този процес оттук нататък, дори и ако знаят какво точно искат и как да го направят – за което аз се съмнявам – ще отнеме поне около три години, за да бъде завършен“, смята той.

Източник: narod.bg