20 г. след сълзите на Соломон Паси: „В НАТО сме по-силни заедно“

20 години от членството на България в НАТО бяха отбелязани с конференция в София, в която участваха президентът Румен Радев и представители на правителството в оставка. На този ден през 2004 г. във Вашингтон министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчи документите за присъединяване на страната ни, след като вече са ратифицирани от Народното събрание. Дни по-късно знамето на България се издигна пред централата на Алианса в Брюксел.

След депозирането на документите в американския държавен департамент, на 2 април, с тържествен ритуал в Брюксел бяха вдигнати националните знамена на новоприетите в Алианса седем държави от Централна и Източна Европа. Освен България, това бяха Румъния, Словения, Словакия и трите балтийски републики. Тогавашният външен министър Соломон Паси се открои с емоционалната си реакция и последва коментарът, че България влиза в НАТО със сълзи, но и с ентусиазъм. 

свързани

20 години по-късно членството беше отбелязано с форум, който чрез обявената тема отправи посланието, че в НАТО сме по-силни заедно. 

„Присъединяването ни към този най-мощен военен съюз на нашето съвремие, е всъщност и присъединяване към едно пространство на споделени демократични ценности, на свобода и мир, на зачитане на човешките права и на върховенството на закона“, заяви президентът Румен Радев.

„75 години след основаването си НАТО доказа, че може да се адаптира успешно към заплахите и предизвикателствата, а те напоследък се увеличават. Съюзната сила е най-мощното послание за потенциалните агресори – обединението ни прави по-защитени и по-сигурни. България можеше отдавна да е напреднала с модернизацията на въоръжените си сили, ако разходите за отбрана не бяха намалени до малко над 1% от БВП между 2011 и 2018 г. България можеше да е енергийно независима и да не обслужва болните геополитически амбиции на Кремъл, включително подпомагайки по този начин военната агресия срещу Украйна“, каза премиерът в оставка акад. Николай Денков.

свързани

Държавният департамент на САЩ разпространи специално послание, с което държавният секретар Антъни Блинкън поздрави седемте страни, присъединили се преди 20 години: „Днес ние отбелязваме непоколебимата ви отдаденост на защитата на всеки инч от територията на НАТО и на утвърждаването на споделяните от нас демократични ценности. Горди сме да застанем рамо до рамо с вас като съюзници, защитаващи своя възглед за бъдещето“. 

А посолството на САЩ в София сподели видео – поздрав към българските граждани по случай годишнината.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *