1,8 млн. туристи са регистрирани от началото на зимния сезон у нас

Регистрираните туристи през зимния период са били 1,8 милиона, съобщи Министерството на туризма. Данните са за периода 1 декември 2023 – 25 март 2024 година.
 
Италианските туристи са се увеличили с 18,7%, като те предпочитат градския туризъм и затова са се насочили към столицата София. Ръст от 3 на сто отбелязваме при българските туристи, от Великобритания посещенията са с 1 на сто повече, страната ни са посетили и 4,6 на сто повече туристи от Република Северна Македония. Ръст отбелязваме и от немския и сръбския пазар, съответно 9,7 на сто и 10,7 на сто.

По-малко туристи от Министерството отчитат от Израел, а също и от Румъния и Гърция.

От началото на декември 2023 г. до 25 март 2024 г. най-предпочитаната дестинация е била Столична община, която отчита 329 000 туристи, след нея се нареждат общините Банско, Велинград, Самоков, Смолян, Чепеларе и Варна.

Банско е най-предпочитаният зимен курорт, следван от Боровец, Смолян и Чепеларе. Родните туристи също предпочитат тези курорти.

Градският, културният и бизнес туризъм имат особено важно значение през настоящия зимен сезон. Общо 7 общини – Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Стара Загора успяват да привлекат близо 35 на сто от всички туристи по текущи данни за зимния сезон.

Делът на пътуванията до зимните ни курорти предимно с цел ски туризъм е над 19 на сто. Значителен интерес има към 8 СПА дестинации във вътрешността на страната, които успяват да привлекат малко над 19 на сто от всички туристи, а останалите близо 27 на сто са пътували до други дестинации в страната. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg