10 неизвестни факта за Иво Димчев

Макар за Иво Димчев да се твърди, че е по-харесван зад граница, отколкото в родината си, напоследък той печели все повече фенове и у нас. Оригиналният му стил, чувството му за хумор и крайната откровеност във всяко едно отношение, го утвърждават като един от най-ярките съвременни творци не само в България, а и в световен мащаб. Към днешна дата той живее в Ню Йорк, но непрекъснато пътува с театралните си и музикални изпълнения.

 

Тази година Димчев получи покана за участие в два от най-престижните музикални фестивали в света – в Авиньон и в Гластънбъри. Програмата му до края на годината е изпълнена със срещи с публиката не само у нас, а и в Щатите, Англия, Италия, Сърбия, Австрия, Франция, Турция, Словения, Естония, Канада, Финландия, Белгия, или казано с други думи – в цяла Европа и Северна Америка.

 

В следващите редове ще ви разкрием няколко малко известни факта за Иво Димчев.

 

Ето ги и тях.

 

Факт №1

Бил жертва на насилие

Макар че е световна звезда благодарение на своята артистичност и ексцентричност, детството на Иво Димчев е било трудно – пак заради тях. Бил толкова различен с външния си вид и поведението си, че предизвиквал агресия в околните. Неведнъж е ял бой и в училище, и в дома си. Съучениците му се дразнели, защото не приличал на тях в абсолютно нищо и това ги провокирало. Често го тормозели и физически, и психически с обиди, заплахи и натяквания. Баща му пък го налагал с шамари с надежда да го вкара в правия път. Стигнало се дотам, че момчето да се прибира със свито сърце в дома си, молейки се главата на семейството да не е вкъщи, за да не го набие за пореден път. Но въпреки проблемите си бъдещият артист не се отказва от навиците, с които дразни и роднините, и съучениците си.

Днес Иво Димчев твърди, че отдавна е простил на баща си и е в прекрасни отношения и с него, и с майка си, която винаги е обожавал. Дори ги изпраща всяка дима на почивка в Тайланд, за да не студуват в мрачната София, където е постоянното им местожителство.

 

Факт №2

Ходел на манифестация като травестит

Роденият пред 1976 г. артист помни добре манифестациите, на които бил длъжен да ходи по повод Деня на просветата 24 май. За разлика от останалите ученици, които се явявали в строй прилежно облечени и вчесани, той ходел като травестит.

„Слагах токчета, рокля, шапки, перуки, гримове, изглеждах потресаващо! Не мога да си обясня как са и обясня как са ме пускали. Може би са мислили, че имам психически отклонения, или просто не са ме разпознали и са решили, че съм някаква луда, която върви с учениците. Знаех, че съм артистичен, странен и луд, понякога минавах между капките, друг път ядях голям бой, но това не ме спираше“, спомня си Димчев.

Лудостите му приключват с влизането в театъра, когато е тийнейджър.

„Реших: „Това е сцената, имам костюми, пиеси, публика, нямам нужда да предизвиквам родителите си и хората по улицата и в училище. Канализирах тази артистичност и екстравагантност и вече нямаше нужда да ги проявявам навсякъде“, признава Димчев.

 

Факт № 3

„Пробвал да стане хетеросексуален

Въпреки че към днешна дата в откровен гей, който не крие от никого, че предпочита мъжете пред жените, като тийнейджър Иво Димчев се опитал да стане хетеросексуален и даже имал приятелка. Това станало по съвет на сексолог. „Когато усетило влечението си към своя пол, момчето отишло на преглед при специалист. „Намери си приятелка и ще се оправиш“, отсякъл. сексологът. Иво се опитал да се сближи с момиче, което живеело близо до дома му. Много го харесвал за компания, но така и не усетил сексуално привличане. След цяла година опити „да се оправи” той пак отишъл на преглед. Този път в кабинета намерил друг сексолог. „Щом имаш приятелка и не я харесваш, намери си приятел и всичко ще е наред“, казал му той. Това била репликата, която убедила момчето, че няма смисъл да бяга от себе си.

 

Факт №4

Мислели го за гадже на Нети

Антоанета Добрева – Нети е една от най-близките приятелки на Иво Димчев, още от времето, в което двамата учат в един и същ театрален клас. Двамата са неразделни, често си ходят на гости, родителите им ги познават и даже ги мислят за гаджета. Майката на Иво обожавала Нети и даже мечтаела синът й да се ожени за нея. Това обаче нямало как да стане – актрисата била довереница на Димчев и знаела, че той не харесва жени. Нети била първата, на която звъннал, когато най-накрая събрал сили да каже на майка си, че е хомосексуален. По онова време вече бил пълнолетен и дори имал връзка с друг мъж. Жената била съкрушена и й трябвало много време, за да приема отново сина си.

 

Факт №5

Преподава, но няма диплома

Като изявен модерен артист, Иво Димчев преподава на студенти, които искат да се развиват в неговата област. Той води школи и класове на няколко места по света, но сам няма академично образование, нито диплома. Приемат го в НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян и Тодор Колев, при които от дете мечтае да учи. Но не се чувства добре там. След един семестър решава да напусне и да развива сам своя талант в посоката, в която му е интересно. Методите на обучение в Академията му се струват скучни, защото се работи с пиеси, режисура и сценография, които остават постоянни за всички представления, а той жадува за разнообразие. По онова време вече има ангажименти на големи сцени в София и е убеден, че не му е нужна диплома, за да бъде артист. Напуска НАТФИЗ и тръгва по собствен творчески път.

 

Факт №6

Не знае с колко мъже е спал

Носят се слухове, че е спал с над 2000 мъже, но самият Димчев нито може да ги потвърди, нито да ги отрече. Той просто не знае колко хора са минали през леглото му. Не отрича, че обича секса, включително груповия, и признава, че е правил в тази област всичко, което човек може да си представи, и даже неща, които обикновените хора не могат да си представят. Понякога се обвинявал, че е прекалено невъздържан, но след това си казвал, че просто си е такъв, това е част от него и в този смисъл е най-добре да бъде прието. Преди около година се пусна слух, че е заразил 76 души с ХИВ в резултат на невъздържаното си сексуално поведение, но артистът отрече. По думите му благодарение на терапията, която провежда от години, в момента той е практически здрав.

 

Факт №7

Спасил се с книги и философски учения

На 32-годишна възраст Иво Димчев бил на прага на смъртта. Тогава откриват, че е носител на ХИВ, започва терапия, за да спре вируса на СПИН, но медикаментите, които взима, му се отразяват изключително зле. Тялото му едва понася препаратите, заради което терапията трябва да се спре. Без нея обаче болестта прогресира. Артистът влиза в порочен кръг, който изглежда като път без изход. Спасява го философията на известния духовен учител Екхарт Толе, която смесва будизъм, християнство и психология. Другото, което му се отразява добре, е учението на Исус Христос, както и вярата, че трябва да продължава да бъде на сцената. Те му дават сили да продължи да се бори, а с времето се появяват по-добри препарати за състоянието му, които вече не му влияят толкова пагубно.

 

Факт №8

„Абсолютен трезвеник е

„Никога не съм взимал наркотици категоричен е Иво Димчев. Освен това твърди, че нито пие, нито пуши – на практика е абсолютен, 100-процентов трезвеник. Това е много важно за него във връзка със здравословното му състояние. Като ХИВ позитивен той трябва да се пази от всякакви вещества, които биха могли да повлияят зле на здравето му. Храни се здравословно, спортува, медитира и поддържа изрядна физическа форма.

 

Факт №9

Презирал музиката

Благодарение на хитове като „Баница”, „Момино прасе“, „Ганка“ и други хумористични песни Димчев е любимец на много хора, а в репертоара му има и разтърсващи композиции с теми като любов, свобода и борба за мир. Допреди 8 години обаче той е презирал музиката и съзнателно е бягал от нея. Смятал, че няма нищо интересно в концертите и песните, тъй като са твърде елементарни и повторяеми. Затова ги избягвал и дори ги иронизирал. Чак на 40-годишна възраст открива, че му харесва да пише песни. Тогава започва да се учи и да свири на пиано, за да си акомпанира. „Професионален музикант веднага ще разбере, че съм абсолютно смотан в свиренето и акомпанирането си. Уважаващ себе си и песента си певец никога няма да си позволи да я представи в такъв аматьорски съпровод. Но понеже аз съм я измислил с тези две сакати ръце, не ме е срам”, казва Димчев за свиренето си.

 

Факт №10

Не е имал връзка от 13 години

По време на най-тежкия период от живота си – след като откриват, че е ХИВ позитивен, Иво се разделя с човек, с когото има дълга връзка. Това се случва преди 13 години. Оттогава артистът е сам, няма сериозни отношения с друг. Често пее за любов, но твърди, че в живота му много отдавна любовта присъства само дотолкова, доколкото я има в секса. С неговото ежедневие, пълно с ангажименти и пътувания в цял свят, би било трудно да е с постоянен партньор.

Източник: Уикенд