Историите ON AIR: Христос Воскресе!

Великден е! Христос възкръсна от мъртвите, за да ни дари вечен живот! Смъртта е победена! Това е празникът на празниците за всички християни по света! Изминали са повече от 2000 години от деня, в който жените мироносци намират отворен гроба Господен, без тялото на Исус и два ангела известяват чудното събитие.

От Евангелията знаем, че Христос е заловен, осъден и разпънат на кръст в дните на староеврейската Пасха. В превод думата „пасха“ означава отминаване, изход. На този празник юдеите отбелязват годишнина на бягството от Египет. Тогава предците им, водени от Мойсей, се освобождават от робство. На Пасха те не работят, затова деня преди празника бързат да приключат съдебния процес срещу Исус и да изпълнят присъдата му.

свързани

Христос умира в петък и още същата вечер е положен в гробната пещера. Така са нарушени традициите, според които разпънатият е трябвало да престои няколко дни на кръста за назидание на всички останали. Юдеите обаче нямали време, защото на другия ден чествали Пасха. Същият празник дотогава отбелязват и последователите на Христос, но след разпъването му на кръста и неговото възкресение те започват да честват годишнината от победата на живота над смъртта.

„За да се различава църквата от еврейската общност през първите векове на християнството решават, че нашата Пасха, християнската, трябва да бъде празнувана седмица след или седмица преди еврейската, за да не се съчетават двете на една дата. Затова нашата Пасха не може да се случи заедно с еврейската“, казва богословът Ангел Карадаков.

свързани

Възкресението на Исус е историческият факт, който поставя основата на християнството, а спасителното чудо и до днес топли сърцата на вярващите, както в първите дни на неговата проява. Желанието на хората да видят и докоснат местата, където Христос е присъствал физически превръщат Йерусалим в град за поклоннически туризъм.

Майката на римския император Константин – царица Елена е първата, която предприема дълго пътуване по местата, свързани с последните дни на Исус Христос на земята. Тръгва за Ерусалим, за да открие знаци, свидетелстващи за тези драматични събития. Когато пристига там разкопките по Светите земи вече са започнати. Тя участва и в откриването на Кръста Господен. След това по нейно желание върху гробницата е изграден параклис. Света Елена оставя и първите поклоннически маршрути за християните. Един от най-популярните е Вия Долороса – пътят, който Исус изминава след произнасянето на присъдата до хълма Голгота, където е разпънат на кръст. 

свързани

„Аз го също го изминах. Струва си всеки един вярващ да го направи. Голгота се намира в един комплекс, който включва мястото, където Спасителят е разпънат на кръста, Божият гроб и няколко други параклиси посветени на император Константин и майка му Елена. В този комплекс е и стар български параклис от края на Второто Българско царство. Скалата на Голгота е разцепена, а образуваният отвор не е много голям. Може да звучи странно, но когато аз поставих ръката си вътре почувствах топлина. Малцина знаят, че под тази скала на около метър и половина – два е черепа на първия човек – Адам. Когато Исус умира на кръста, става земетресение и неговата кръв се стича през пукнатината и достига до него“, разказва продуцентът в Bulgaria ON AIR Веселин Гарабитов.

Символът на Великден е червеното яйце. Легендата гласи, че Мария Магдалена посетила римският император Тиберий, за да го поздрави с Възкресението на Христос. Тя му носила за подарък едно кокоше яйце. Тиберий се усмихнал на поздрава и казал, че Христос е възкраснал, колкото яйцето в ръката ѝ е червено. В този миг то се обагрило с кървав цвят.

В българските традиции с червеното яйце се украсява великденския хляб. В някои краища на страната на Гергьовден то се заравя в нивата, за да я пази от градушка. В днешно време специалната обредна погача е заменена от козунак, който навлиза у нас около 1920 година. Най-вероятно приготвянето на сладък хляб за Великден идва от Франция.

свързани

„В края на 19-ти – началото на 20-ти век има един стремеж да се откъснат хората от традицията, от тези според тях закостенели, селски битовизми и търсят нещо ново и различно. Козунакът е такова“, казва Стамен Кънев от Националния етнографски музей.

„Традициите също се видоизменят с годините. Затова днес от една страна някой неща се спазват, а от друга вече остават само спомени“, допълва Кънев.

Вярата във Възкресението обединява над два милиарда души в света. Християнството е една от най-широко разпространените религии, която има последователи на всички континенти. И дори обичаите за отбелязване на празника да са различни, то поздравът „Христос Воскресе!“ и отговора: „Воистина Воскресе!“ са еднакви навсякъде. 

Вижте повече по темата във филма на Миглена Георгиева.

Източник: Bgonair.bg