Ще промени ли РСМ политиката си към България след победата на Силяновска?

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Тя печели с 300 000 гласа срещу Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ пък спечели най-много гласове на парламентарния вот в страната.

„Предизборна агитация, спорове се въртяха около антибългарската пропаганда. Гордана Силяновска даде заден ход в интервю за българска медия – тя каза, че едно време е учила с българи, харесвала Елин Пелин. Тя като пенсиониран юрист много добре знае, че да се развалят два международни договора е трудна работа, неминуемо ще предизвика сътресение“, коментира историкът Христо Матанов в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

8 май 2024 21:28

140

По думите му бъдещият президент на РСМ е дала много обещания в кампанията си, което сега трябва да изпълни, но ще ѝ е трудно.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Владимир Перев подчерта от РСМ, че думите ѝ за уважението към България не показват някакви конкретни намерения.

„Нямам доверие, че ще направи позитивна крачка към България. Тя може да направи посещение в България, което да бъде натиск върху институциите да покажат разбиране на ситуацията, в която се намира Македония“, каза журналистът от Скопие.

Очакванията му са ВМРО-ДПМНЕ да се коалира с няколко партии за бъдещо правителство, но роля ще имат и фактори извън страната: „В Македония не се формира правителство само с гласовете на македонските избирателите и депутати. В Македония имат влияние чуждестранни посолства, Америка, НАТО“.

Журналистът предположи, че ВМРО-ДПМНЕ ще се коалира с движението ЗНАМ.

„То има групировка на олигарси, които принадлежат на българско-македонско-сръбско финансово лоби. То поддържаше Максим Димитриевски, който е с отлични връзки в българската политика“, подчерта Владимир Перев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg