Ще има ли редовно правителство? ДПС очаква покана от ГЕРБ-СДС за разговори

До месец след изборите е законовият срок, в който президентът трябва да свика 50-ото Народно събрание. А днес стана ясно, че Румен Радев не вижда основания да бърза с указа за новия парламент. 

„Как да свикам НС – те едните лидери се скриха във Facebook, другите се разбягаха по селата, други хванаха гората – чакам ги да се върнат“, заяви държавният глава.

свързани

Докато Радев чака, вторите на вота – ДПС, искат покана от първите – ГЕРБ-СДС, за да си говорят за редовно правителство. 

„Призовавам лидера на най-голямата политическа сила г-н Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес, както им приляга като първа политическа сила в 50-ото Народно събрание“, заяви Делян Пеевски. 

свързани

Последва и атака към президента Румен Радев. 

„Веднъж вече предотвратих опит на Радев да се инсталира на гърба на хората като политически властелин с проект „Трети март“. И сега няма да допуснем това да се случи и го гарантирам като лидер на ДПС“, категоричен е още Пеевски.

От Шабла държавният глава отговори: „Не коментирам паник атаките, на който и да било политически лидер. Медицината има думата“.

свързани

В разговорите за редовен кабинет биха се включили и от БСП, но с условие. 

„Правителството трябва да бъде надпартийно, експертно, равноотдалечено, по политики, с ясен мандат, ясни приоритети и с ясна парламента подкрепа, по възможност от всички политически сили“, смята зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров.

Засега първата политическа сила ГЕРБ-СДС запазва мълчание. На този фон стана ясно, че водачът на партията за евроизборите Росен Желязков няма да отпътува към Брюксел, а ще остане в българския парламент. 

Христо Петров, познат като Ицо Хазарта, ще замени Народното събрание с евродепутатските банки.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Източник: Bgonair.bg