Ще имаме право на повече изследвания, ЯМР става по-достъпен

На извънреден събор Българският лекарски съюз и Здравната каса обсъждат при какви условия ще се подпише анексът към националния рамков договор 2023-2025 г. Професионалната организация настоява НЗОК да заплаща два пъти по 30 дни в годината палиативни грижи за пациенти с онкологични заболявания, а пациентите с инсулт да могат да се лекуват 10 дни в неврологията, вместо 4, както е сега. 

След 2 месеца преговори – БЛС И Здравната каса се споразумяха за промени по Националния рамков договор. 

„Всички ще могат да разчитат на повече бройки изследвания, по-свободен режим при използване на ЯМР за изследване. Значителна промяна има и в амбулаторните процедури в болнична и извънболнична помощ да осигурят еднодневни услуги, когато не става въпрос само за консултативна помощ“, заяви председателят на БЛС Иван Маджаров.

свързани

Предвижда се и по-продължителен болничен престой за пациентите с инсулт. 

„Сега договорихме пациента да има право да бъде лекуван до 10 дни в отделението по неврология и за това Касата да заплаща“, добави Маджаров.

А от юни ще има и санкции за болниците, които не могат да осигурят заложените в колективния договор заплати. 

свързани

„Беше прието да има още 3 месеца гратисен период, освен това беше прието, че съотношението 1:10 се отнася за най-високата заплата за ръководния персонал – шефове на клиники, болници, лекари, които не са ръководен персонал, но са добри лекари, ще имат право и на по-голямо възнаграждение“, уточни председателят на БЛС.

Анексът трябва да бъде подписан до 22 февруари.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *