Шолц: България отговаря на техническите критерии за членство в Шенген

България, Хърватия и Румъния отговарят на всички технически изисквания за Шенгенското пространство, заяви германският канцлер, цитирана от Ройтерс. „Ще работя за това тези страни да станат пълноправни членове“, добави Олаф Шолц.

В думите му няма особена новина, освен че администрацията му ще работи за това трите страни от Югоизточна Европа да станат част от пространството за преминаване на държавните граници без паспортен контрол.

Позицията на Германия е една и съща от няколко години, проблемът е, че има и други страни от Шенгенското споразумение – като Дания и Нидерландия – които настояват България първо да покаже резултати в борбата с корупцията, включително в областта на граничния контрол и паспортните услуги.

Все още не е ясно до каква степен Европейската система за влизане/излизане (ЕСВ) за контрол на пътниците от трети страни, която наскоро беше активирана само на три летища у нас, е изградена в България и интегрирана с останалите страни от Шенгенското споразумение.

„Шенген е едно от най-големите постижения на Европейския съюз и ние трябва да го защитаваме и развиваме. Това, наред с други неща, означава да се отстранят оставащите пропуски“, заяви Шолц в реч, произнесена в Прага.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)