Шеф Иван Манчев точи 100 000 лева с гробищата

„От вчера имаме информация от граждани за поредния проблем в гробищата. Един много известен шеф-готвач, телевизионна звезда, се оказа, че е получил 100 000 лв., за да картографира и дигитализира гробищата в Банкя, при положение че имаме общинска фирма, която се занимава с това и струва десетки пъти по-малко“.

Скандалът анонсира пред bTV общинският съветник Георги Георгиев.

Според брилянтен източник на Narod.bg зад „много известен шеф-готвач” се крие 51-годишният шетащ по телевизиите Иван Манчев.

„Човекът може освен готвач да бъде и много добър дигитализатор на гробища.

Проблемът е друг – по закон имате право пряко да харчите до 50 000 лв., след което се прави конкурс. В случая в един и същи ден с една и съща фирма на този шеф-готвач са сключени два договора за сходен предмет – дигитализация и картографиране – два пъти по 50 000, даже са над 110 000 лв. Ние, разбира се, ще сезираме прокуратурата, но това намалява коефициента на полезно действие“, възмути се Георгиев.

Той не посочи името на въпросния шеф-готвач и каза, че кметът на София Васил Терзиев може да разкаже. По думите на Георгиев това е втори скандал с гробищата в Банкя. Той разказа и за друг скандал, който нарече „Двамата братя и златните гробища“.

„Един началник в гробищата е дал на фирма на брат си и на баща си 50 000 лв. за наем на багерче. Говоря за багерчето на „Промяната“, което явно е единственото. Сезирах кмета и му казах, че трябва незабавно да вземе мерки и нищо друго не се случва.

Обяснението беше, че кметът стои зад екипа си, след което излезе шефът на гробищата и каза „да, аз съм си го привлякъл този човек за дясна ръка и не виждам нищо проблемно в това, че е дал на фирма на баща си, брат си и сина си“. Това бяха 50 000 лв. за наема на багерчето на „Промяната“, твърди кандидатът за депутат.

Георгиев каза, че иска да влезе в парламента именно, за да се бори срещу злоупотребите, както и за да довърши работата си темата с пътната безопасност.

„Имам законодателни инициативи – законопроектът, който подготвих с моя екип за камерите и глобите през общинските камери. Той мина на първо четене. В много отношения  София се превърна в еталон за добро управление. Построени са 52 км метро, строят се 10 нови, строят се 10 метростанции.

Казах го и на кмета Терзиев, понеже те са много доволни и се шегуват в техния лагер, че ще събера преференции от тях – да не се успокояват, с едно око винаги ще ги гледам какви ги вършат в общинския съвет. Това, което се случва в  София е еманация на модела на управление на промяната и на национално ниво”, допълни той.

Детските градини

„Видяхме ги – вдигнаха си заплатите с 300% при недостиг на важни общински дейности. С какви очи си вдигнаха заплатите на по 10 000 лв. На година това означава 6 млн. лв., една детска градина за две групи струва точно 6 млн. лв. 144 сгради са построени по време на управлението на ГЕРБ.

Със сградите, които в момента са заложени в бюджета ще се покрият и тези деца в детски градини, които сме заложили. Сега нито една детска градина и ясла не е заложена с бюджета на  София от екипа на Терзиев, нито една нова. 60 млн., лв. при Борисов за детски градини, 0 лв. при Кирил Петков и Асен Василев“, каза още Георги Георгиев.

По думите на Георгиев председателят на Столичния общински съвет излъга цяла  София, че е изтекъл срокът на приватизационния договор и общината не може да контролира Симеоновския лифт.

„Сега в ръцете си държа договора, който в член 11 казва, че за 25 години фирмата, която е придобила лифта, трябва да го оперира като лифт. От 2007 г. като добавим 25 г., прави 2032 г. Говорим или за фрапиращо незнание, или за нещо повече. Притеснявам се, че екипът на „Промяната“ в  София предаде софиянци“, допълни Георгиев.