ЧЕСТИТО: Nexo става партия, ПП искала Антони Тренчев за кмет на София

Босовете на опериращата без лиценз за банкова дейност криптокомпания Nexo ще финансират официално създаването на нов политически проект в България в следващите месеци, научи „Уикенд“ от няколко независими един от друг свои източници.

Твърди се, че идеята за създаването на собствена партия е на управляващия съдружник в Nexo Антони Тренчев, който от години не крие политическите си амбиции. Тренчев беше депутат от Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание (2014-2017 г), влизайки в парламента, издигнат от партията на Меглена Кунева.

След разпускането на 43-ото Народно събрание, той беше сред учредителите на партия „Волт“ на Настимир Ананиев, която пък доскоро беше мандатоносител на „Продължаваме промяната“.

За бъдещата партия на Nexo загатна самия Антони Тренчев в интервю пред Лора Крумова. Запитан за даренията на служители в компанията от по 20 000 лева за „Да, България“, Тренчев отвърна, че е горд от гражданската позиция на работещите в Nexo и загадъчно коментира: „То така се създават и нови партии – събират се съмишленици и си говорят по общи теми“.

Смята се, че след събитията от средата на януари, Антони Тренчев е съумял да убеди съдружниците в Nexo от нуждата от създаване на собствен политически проект. Неофициално се твърди, че Настимир Ананиев вече е избран за координатор на бъдещата политическа партия. Тя щяла да бъде регистрирана най-късно през есента, като със сигурност ще пропусне предстоящите извънредни парламентарни избори, които ще се проведат на 2 април.

„От „Нексо“ не искат да купуват партия, а да регистрират нова политическа формация, което отнема време. В листите им ще попаднат предимно непознати и неопетнени от политиката хора от областта на IT сектора и неправителствени организации.

Със сигурност партията ще се позиционира в десния сектор и ще настоява за тотална промяна на правосъдната система в България и икономически растеж чрез приемане на криптовалутите като разплащателно средство в България и данъчни облекчения за инвеститори в IT сектора“, коментират запознати със стратегията на криптомилиардерите от Nexo.

Неофициално се твърди, че от компанията били много разочаровани от лидерите на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, както и от „Да, България“, които не защитили Nexo след полицейската акция, а предпочели да се снишат и да отричат всякаква връзка с дружеството.

Според слух, който засега няма официално потвърждение, само преди няколко месеца Антони Тренчев получил предложение от „Продължаваме промяната“ да бъде кандидат за кмет на София. Идеята била на Настимир Ананиев, който я промотирал пред Асен Василев и Кирил Петков.

Според мълвата, обаче, Антони Тренчев отклонил предложението с мотив, че предпочита да развива бизнеса с криптовалута, който му носи баснословни печалби. Публична тайна е, че в момента като евентуален кандидат за кмет на столицата, подкрепен от „Промяната”, се сочи основателят на „Телерик” – милиардерът Васил Терзиев.