Червеният вот се разцепи! Две леви листи за евроизборите на 9 юни (ИМЕНАТА)

Eвродепутатът, журналист и бивш шеф на кабинета на Румен Радев Иво Христов е възможно да поведе алтернативна на БСП лява листа за евровота на 9 юни.

Неговото име се обсъжда да е начело на списък от кандидати, издигнати от “Изправи се, България” на Мая Манолова в коалиция с други леви формации, разкриха запознати.

“Засега нямам яснота нито дали, нито как”, лаконичен бе Христов пред “24 часа” в неделя. И допълни, че има много неизвестни, но ако бъде обявявано нещо, ще е в срок

Разговори за подобна листа обаче се водят много активно, довериха източниците ни. В нея са поканени да се включат и другите трима настоящи евродепутати от БСП – Петър Витанов, Сергей Станишев и Елена Йончева, които са сред най-острите критици на соцлидерката Корнелия Нинова. Петър Витанов бе изключен от БСП на последния конгрес миналия февруари.

Той оглави инициативния комитет за референдума за 3 март, който се свързва с Румен Радев. И дори се очакваше да застане сред първите имена в бъдещ президентски проект, но такъв засега не се обявява. В неделя Витанов не бе открит за коментар, тъй като пътува за САЩ като част от делегация на Европарламента по покана на фонда “Маршал”. Той и колегите му ще имат срещи със сенатори и конгресмени, както и в Бюрото по киберсигурност.

Очаква се Витанов да се прибере след седмица, но близки до него разкриха, че още не е взел решение дали ще се кандидатира отново за ЕП. Бившият президент на ПЕС Сергей Станишев също запази мълчание за бъдещите си планове.

И Елена Йончева все още не е обявила дали ще играе пак за Брюксел. От БСП спрягат за водач на своята листа зам.-шефа на партията и на парламента Кристиан Вигенин. Очаква се в нея да е и депутатът и бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета “Орешарски” Драгомир Стойнев. Спряга се и името на дъщерята на Румен Овчаров Теодора.

Червените ще одобрят окончателно имената около 27 април, когато ще се събере Националният съвет. До края на април всички евролисти трябва да са готови, тъй като предизборната кампания стартира на 9 май. 15 имена вече е одобрила на първо четене за листата си “Продължаваме промяната”. Толкова са минали първото ниво – интервю със специална комисия, което е част от дългата партийна процедура.

Освен водача Никола Минчев, вече гласуван от Изпълнителния съвет на партията, вътре са още Даниел Лорер, Христо Петров – Хазарта, Искрен Митев, Деница Симеонова и др. Сега имената са качени във вътрешнопартийна платформа, за да се запознаят с биографиите и идеите им всички членове на партията. Окончателното гласуване ще е от конгреса, който ще се събере на 30 и 31 март в Златоград.