„Часът на Земята“ – милиони по света изключват осветлението за час

Точно в 20:30 ч. днес милиони домакинства по света ще изключат символично осветлението си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата. Така ще бъде отбелязана инициативата – Часът на Земята на природозащитната организация WWF, съобщиха от организацията.

В същото време знакови здания като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините, за да насърчат правителствата, бизнеса и всички нас да дадем своя принос към изграждането на устойчиво общо бъдеще.

„Очакваме милиони хора от 190 държави да надградят започнатото и да насочат общественото внимание към негативния ефект от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Данните от доклада на WWF „Жива планета“ сочат, че днес ние унищожаваме природата с безпрецедентни темпове. Часът на Земята иска да вдъхнови глобални действия за нейното опазване и да покаже какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета“, разказва Калина Бояджиева от WWF, координатор на Часа на Земята за България.

Часът на Земята в България

България също ще се включи в празника на Земята. Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 ч. и 21:30 ч. Сред тях са Храм-паметникът „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народният театър „Иван Вазов“, Археологическият музей, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествена галерия, паметникът на Цар Освободител на площад „Народно събрание“ и много други.

Тази година за първи път у нас денят ще бъде отбелязан с  две благотворителни кинопрожекции. WWF и Cinema City ви канят да се насладите на хитовата анимация „Кунг-фу панда 4“, чиято премиера беше преди броени дни. Първата прожекция ще бъде в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 ч., а втората –  в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 ч.

Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в подкрепа на работата им по спасяване на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома.

С инициативата Часът на Земята природозащитната организация WWF отново призовава за живот в хармония с природата. Фокусът на кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“ е върху неразривната връзка между хората и околната среда, която хилядолетия наред поддържа развитието на човешките цивилизации.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *