Чакате справедливост? Ралица Попова, майката на убиеца на Иво Пилето – близка до висш прокурор

Популярният в софийския ъндърграунд бандит Ивайло Чобанов – Иво Пилето се е дрогирал и наливал с алкохол в продължение на три дни, за да изпадне в кома и четири седмици по-късно да умре след нелепа улична свада за неправилно паркиран пикап с 20-годишния милионерски син Любен Попов.

Битовият скандал, завършил трагично за Иво Пилето, се разиграва в ранния следобед на 26 януари пред десетки очевидци на оживената улица „Златен рог“ в столичния кв. „Лозенец“. Порядъчно наквасен и дрогиран, Чобанов се вози в колата на свой приятел по бул. „Черни връх“, когато забелязва пикап, паркиран върху пешеходната пътека, пише „Уикенд”.

Заклет комарджия, Иво Пилето се поверява на съдбата – мята монета от 2 лева, като казва на приятеля си, че ако се падне „ези“, ще слезе от автомобила, за да се разправя с пътния джитит. Пада се „ези“ и Чобанов се отправя с решителна стъпка към нарушителя. След едноминутна разправия с шофьора на пикапа, Иво Пилето пада покосен на земята, след като най-вероятно е ударен с юмрук под брадата.

От видеокадри, разпространени преди дни от столичната полиция с молба към свидетели да се свържат с разследващите, се вижда как шофьорът на пикапа изскача от возилото веднага след като Пилето пада на земята, като едно от предположенията е, че 20-годишният джигит Любен Попов рита в главата агресора. В този момент обаче минава автомобил, който скрива действията на младия мъж.

И за да бъде мистерията пълна – видеозаписите от други камери за наблюдение са старателно изтрити. Заради това хора от обкръжението на Ивайло Чобанов твърдят, че от СДВР се опитват да оневинят младия шофьор на пикапа, като изкарат смъртта на Иво Пилето нещастен случай, предизвикан не след побой, а вследствие на слонска доза дрога и алкохол в кръвта на жертвата.

Ивайло Чобанов – Пилето изпада в кома и умира три седмици по-късно – на 20 февруари. В медицинската документация на аутопсията на Чобанов кръвният тест за алкохол показва 2,38 промила. Пробите за дрога разкриват цял коктейл от наркотици в кръвта на бандита – амфетамин, бензодиазепин, кокаин, метадон, кодеин, хероин и морфин.

Заради това разследващите приемат за меродавна версията, че Пилето е щял да бъде жив, ако не е тръгнал да се разправя пиян и надрусан с нарушителя на пътя Любен Попов.

Според съдебно-медицинската експертиза Чобанов е ударил главата си при падането на земята, а не е изпаднал в кома от юмрука и ритника на младия шофьор.

20-годишният Любен Попов е син на бизнесдамата Ралица Попова, която управлява верига от магазини „Гинза мод“ и дружеството за кетъринг „Гууд лайф“. Неофициално се твърди, че майка му Ралица е близка с мастит прокурор от Върховна касационна прокуратура и че ръководи в сянка и други бизнеси за милиони левове. Бизнесдамата е сред свидетелите на смъртта на Иво Пилето, като дори се е опитала да го спаси.

Бащата на Любен е далеч по-скандален – бизнесменът със сенчеста закваска Валери Попов е официален вносител на скъпарската марка „Филип Плейн“ за България и собственик на модните бутици „Скандал“, за което първо Narod.bg съобщи. Попов е разделен от години с майката на сина си, но двамата поддържали дружески отношения.

Според няколко независими един от друг източници на „Уикенд“, Валери Попов е бил разследван през годините за данъчни афери за милиони левове, свързани с нерегламентиран внос на реплики на луксозни дрехи от Китай и Турция, продаващи се за оригинали в бутиците му. Разследването обаче било потулено от прокуратурата след плащането на солиден подкуп.

Преди 11 години – на 31 януари 2013 г., Валери Попов беше арестуван при акция на ГДБОП като ВИП сводник и собственик в сянка на замаскирания като стриптийз бар „Скандал“ бардак с над 30 проститутки в 5-звездния хотел „Шератон“ в София.

Реклама

Според данни от тогавашното разследване, клубът за проституция бил въртян съвместно от Валери Попов и щангистът-наркотрафикант Гълъбин Боевски, като жриците на любовта обслужвали основно чужденци за по 800 евро на вечер. Проститутките разказали на полицаите, че освен секс услугите, предлагали на клиентите си и кокаин. Белият прах вървял между 120 и 140 лв. на грам.

Според жриците дрогата се осигурявала от Валери Попов, а той го взимал от Гълъбин Боевски. Месечните приходи от престъпната дейност на групата били около 200 000 евро общо от продажба на секс и кокаин за богати клиенти. В рамките на досъдебното производството беше доказано, че за 3 години публичният дом „Скандал” е реализирал оборот от близо 10 милиона лева. През 2017 г. Валери Попов и арестуваните с него четирима души от сутеньорската му банда са оправдани от съда.

Криминалното минало и липсата на осъдителна присъда на Валери Попов наливат вода в мелницата на слуха, че и таткото е задействал своите връзки в МВР, прокуратурата и в съда, за да спаси сина си Любен от ареста след инцидента с Иво Пилето, завършил със смъртта на бандита.

Според показания на арестувания за смъртта на Чобанов, но впоследствие освободен Любен, той паркирал неправомерно пикапа си на пешеходната пътека на ул. „Златен рог“, за да изчака майка си, която отишла да изтегли пари от банка.

„Едър мъж започна да чука по прозореца ми, а когато го отворих, той започна да ме псува и ми заповяда незабавно да изляза навън. Затворих прозореца, в този момент майка ми се върна и седна до мен. Онзи отвори силово вратата на пикапа, лъхаше силно на алкохол и започна да ме дърпа.

Помислих си, че се опитват да ни ограбят или отвлекат, затова го отблъснах. Той падна на земята, а аз изскочих от пикапа, защото се притесних, че идващ автомобил може да го сгази и понечих да дръпна тялото му встрани…“, твърди пред разследващите убиеца Любен Попов.

Неговата майка – Ралица Попова, изскача от пикапа и бърка в устата на изадналия в безсъзнание Иво Пилето, за да провери дали не е глътнал езика си. Тя го държала няколко минути, докато пристигнат полицаите. Адвокатите на сина й твърдят, че опита на Ралица да извади езика на Чобанов е причина за наранената лигавица на бузата му, а не удара с юмрук на Любен и предполагаемия последващ ритник в главата на изпадналия в несвяст бандит. Докато е бил в кома в „Пирогов“, Иво Пилето е бил с поставена тръба в устата, за да диша и това също е възможно да е причинило нараняванията по лигавицата от вътрешната страна на бузата.

„Любен тренира бокс и знае как да удря!

Иво Пилето не паднал сам, а след като е бил нокаутиран с прецизен удар под брадичката. Опитват се да оневинят милионерското синче заради близостта на майка му с влиятелен магистрат от Върховна касационна прокуратура и заради богатството на баща му Валери“, твърди пред „Уикенд“ опечален мъж от свитата на Иво Пилето.

Според думите му, пристигналите над 15 полицаи умишлено не са записали данните на десетките очевидци, които впоследствие да бъдат разпитани и не са предприели своевременни действия по изземването на записи от камери за видеонаблюдение. От единствения съхранен запис, който впоследствие беше разпространен от СДВР, на практика не се виждат действията на шофьора на пикапа Любен Попов. На младият мъж са повдигнати обвинения едва на 22 февруари, два дни след като Иво Пилето умира в „Пирогов“.

20-годишният милионерски син е обвинен от прокуратурата за причиняване на смърт по непредпазливост, но очакванията са той да бъде оневинен от съда, или да се размине с условна присъда заради това, че е действал при неизбежна самоотбрана. Двамата адвокати на Любен – Илиян Василев и Камен Михалков, настояват, че младият мъж е бил атакуван и че не е ударил агресора Иво Пилето, а само го е отблъснал, за да се защити.

Адвокатите на Попов-младши настояват, че клиентът им е в опасност, тъй като мутри от свитата на покойния Ивайло Чобанов се заканвали да отмъстят за смъртта му. Съмнителни типове били забелязани да се навъртат около Съдебната палата около залата, в която Апелативният съд пусна на свобода 20-годишния младеж.

Той беше изведен от Съдебната палата със служители от Главна дирекция „Охрана“. Според информация на „Уикенд“, Валери Попов вече е наел частни гардове, които денонощно бдят над сина му. Любен пък най-вероятно ще напусне България, докато има тази възможност. Семейството притежава луксозна къща в Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *