Чакаме арести! Камион с хероин пропуснат през ГКПП „Лесово” (СНИМКИ)

На 17 април случаен преглед на командирован от Русе митничар откри в камион на „Капитан Андреево” 404,7 кг чист хероин за 16 млн. лева, скрит в матраци, но втори тир бил пропуснат през друго ГКПП – „Лесово – Хамзабейли“, за което чакаме ареста на митничари и гранични полицаи! Изпращач на матраците е иранска фирма, шофьорът е турчин, а получател е румънска компания.

Единствено бързата реакция на командирования митничар и настояването му точно този камион да бъде проверен довело до откриване на дрогата, предаде Mediamall.info.

Камионът е пристигнал на „Капитан Андреево“ на 17 април, т.е. преди три дни. Официално се твърди, че е отклонен за щателна митническа проверка, след като митничарите приложили метода „анализ на риска“. Чрез рентген в матраците (156 бройки) се видели особени уплътнения. Оказало се, че са скрити  618 пакта с хероин.  

От службите обясняват, че задържаното количество от 404 кг е рекордно за последните години. БНР обаче припомня, че сегашният улов е по-слаб от рекорда през 2018 г., когато са били заловени 712 кг хероин за 46 милиона лева.

И едно шокиращо уточнение – според източниците митничарките Диманова и Айвазова настоявали въпросният камион да бъде пропуснат без ровене. В крайна сметка проверката все пак се състояла. Това пък произвело лоша новина да Айвазова, която вчера научила, че от понеделник ще бъде пенсионирана и с кариерата ѝ на митнически инспектор е приключено.

Другата митничарка, която поискала тирът да бъде пропуснат без проверка – Диманова, наскоро изплува покрай мега скандала с главния секретар на МВР Живко Коцев и арестуваната шефка на митниците Петя Банкова.

Диманова минава за много близка до зам.-шефа на Бургаската митница Красимир Фучеджиев, който отговаря за въпросните ГКПП-та. Според нашите данни именно Фучеджиев трябвало да предупреди екипите на „Лесово” за наличието на втори камион, тъй като той предварително получил неговия номер. Това обаче така и не се случило по неизвестни засега причини, за което митническият шеф тряба да бъде привикан и разпитан, призовава Narod.bg.

Прелюбопитен факт е, че през август 2022-а Фучеджиев зае мястото в Бургаската митница на осветления от Narod.bg Стефан Марашев. В ресора на бившия топ митничар, строящ соларен парк за 60 млн. лева, бяха „Капитан Андреево“, „Лесово“, както и граничният пункт на жп гара Свиленград. Така със замането на поста зам.-директор на митницета в Бургас Фучеджиев директно поема отговорността за случващото се там, казаха запознати със структурата на приходната агенция. 

Може би Фучеджиев се е забавил с подаването на информацията за втория камион точно толкова, колкото тирът да успее да премине, предполагат информаторите.

За капак шофьорът на задържания с хероин камион сам признал при разпита, че след него се движи втори камион с хероин. Оказало се обаче, че в суматохата тирът успял да премине границата, но използвайки ГКПП “Лесово” вместо “Капитан Андреево”.

В момента полицията издирва втория камион.

Смята се, че задържаният тир с хероинови матраци имал предварителен профил в Централно митническо управление (ЦМУ), което на прост език означава, че камионът задължително е трябвало да бъде подложен на щателна проверка.

По попод рекордната хероинова пратка тази сутрин на границата с Турция дойдоха вицепремиерът Людмила Петкова, шефът на МВР Калин Стоянов, окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, директорите на митниците и на НАП Георги Димов и Румен Спецов.