Христо Иванов на форум на ДБ: Асен Василев е Мистър Еврозона, защо да го сменяме

Започнаха преговорите между „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ – СДС. Акцентът в тях – коалиционното споразумение, предложено от партията на Борисов. То ще е залогът за това как и дали ще се състои следващото управление. От ГЕРБ-СДС изпратиха на преговорите Теменужка Петкова, Мария Габриел, Деница Сачева, Рая Назарян, а ПП-ДБ излъчиха за преговорите акад. Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов

Часове преди преговорите партньорите от „Демократична България“ напомниха – по-важни са реформите, а не постовете. А от „Промяната“ направиха признанието – двете формации не могат да управляват сами.

„Игнорирането на другите общности е нереалистична мечта“, заяви Кирил Петков.

свързани

А наблюдатели веднага прозряха ГЕРБ като еманация на „другите общности“. Така, и с нагласата за разум и отговорност, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ тръгват към днешния тур преговори. 

„Първо трябва да гледаме реформите и тогава да гледаме назначенията, но трябва да спрем да си говорим през медиите и да седнем на една маса“, призова депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

свързани

И въпреки, че постовете нямало да са акцента в преговорите им с ГЕРБ тази вечер, от ПП-ДБ защитиха финансовия министър. Асен Василев беше посочен от лидера на ГЕРБ като не добър участник в бъдещия кабинет. 

„Името на финансовия министър в момента е Мистър Еврозона. Да сменяме човека, който отвори този прозорец, защото това е заслуга на асен Василев, е голяма глупост“, коментира Христо Иванов.

свързани

В позиция до медиите кметовете от ГЕРБ остро възразиха срещу изказването на Петков, което определиха като опит да се внесе разделение в партията. И припомниха че именно ГЕРБ са настоявали проектите на общините да влязат в бюджета, въпреки това към момента са получили „нищожно финансиране“. 

Стана ясно още, че всяка партия, включително ДПС, има възможност да предлагат лица за регулаторите. Червена линия има само пред „партията на Митрофанова“.

свързани

„Да не допуснем сега отново да потекат отново тук руските потоци, защото последните години това се случваше. България има нужда от своите обединени евроатлантически сили“, заяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.

Христо Иванов допълни, че няма проблем при добра кандидатура да има министър от ДПС, БСП или ИТН, но никой да няма предварително запазен дял.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *