Хората с увреждания до днес подават заявление за подвижна урна


Хората с увреждания до днес подават заявление за подвижна урна

Снимка: БГНЕС

Днес е крайният срок, в който избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Това се отнася за избиратели, които не са подали заявление до 25 май. Те могат да заявят гласуване в подвижна урна, при условие че в населеното място, където ще гласуват, е назначена подвижна Секционна избирателна комисия (СИК). Това се посочва в хронограмата за вота, публикувана от ЦИК.

Заявление се подава до общинската администрация по постоянен адрс или адрес на пребиваване за гражданите на друга държава членка на ЕС или по настоящия адрес (когато е подадено заявление за гласуване по настоящ адрес и избирателя е вписан в избирателния списък по настоящия му адрес), по следните начини: в общинската администрация, саморъчно подписано заявление, което може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата; електронно заявление през интернет страницата на съответната общинска администрация.

Ако заявлението се подава електронно, не се изисква електонен подпис, предава БТА.

Имената на избирателя, подал заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, се заличават от двата избирателни списъка (за избори за членове на ЕП и за избори за народни представители) за гласуване по постоянен/настоящ адрес/адрес на пребиваване.

В подвижна урна могат да гласуват избиратели с трайни увреждания, които не могат да упражнят избирателното си право в изборното помещение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg