Фитнесът опразва джоба, връщат високото ДДС


Фитнесът опразва джоба, връщат високото ДДС

Снимка БГНЕС, архив

От 1 юли фитнесът поскъпва. Променя се ДДС-то за фитнес залита – от 9% се връща на 20%. По-ниската ставка обаче остава за ресторантьорите, която ще важи до края на 2024 година.

Диференцираното ДДС за ресторанти, туроператори, фитнеси и спортни зали бе въведено от кабинета на Бойко Борисов като антиковид мярка. Депутатите запазват закона за намаленото ДДС няколко пъти след множество протести на ресторантьорите то да остане на 9%.

Очаква се увеличението на ставката на ДДС-то за фитнесите да доведе и до по-скъпи карти за фитнес маниаците, пише „Телеграф“.

Последните статистически данни показват, че 40 процента от българите са затлъстели. Масово това са деца между 3 и 4-годишна възраст.

„За съжаление не само децата са затлъстели. В челните места на класацията сме по затлъстяване на цялата нация. Физическата активност не е популярна в България. За съжаление срещаме малка правителствена подкрепа, за да я развиваме. Децата се учат от своте родители – ако те не спортуват, не им дават добър пример.. това се отразява на децата“.  Това заяви в ефира на „Събуди се“ председателят на Българската асоциация за здраве и фитнес Петър Ангелов.

По думите му държавата трябва да подкрепя фирмите в грижата за общественото здраве. „Един добър пример за това бе ДДС-то, което от понеделник би трябвало да се вдигне от 9 на 20 процента. Ние извършваме един вид обществена дейност“, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg