Фирмите вече предоставят само електронни ваучери за храна

От 1 юли работодателите вече издават само електронни ваучери за храна. Те може да са под формата на карта, подобно на банковата или изцяло виртуални в мобилно приложение, което зависи от избора на работодателя.

Хартиените купони, които са налични в хората, ще може да се ползват в търговската мрежа до изтичане на валидността, изписана на тях, пише „Сега“.

Данните показват, че в България около 20 000 работодатели предоставят ваучери за храна на над 750 000 работещи. Сумата е максимум 200 лв. месечно, като върху нея не се начисляват данъци и осигуровки. Общата годишна квота, която се определя в Закона за държавния бюджет и не може да бъде нахвърляна, е 1,6 млрд. лв.

Възможността фирмите да предоставят електронни ваучери паралелно с хартиените бе въведена още от началото на 2024 г. От  Асоциацията за операторите на ваучери за храна посочиха, че само за два-три месеца повече от половината работодатели са преминали на електронния вариант.  За фирмите това е по-лесният и икономичен вариант от хартиената форма, при която се налага броене и въвеждане на данни. Сега работодателят ще получава от оператора на ваучери, с който е сключил договор, всеки месец опис на кой служител каква сума е заредил и с каква валидност. Тази информация много лесно може да се подава на НАП, която вече изисква от фирмите да декларират и необлагаемите плащания към заплатите на своите служители.

За потребителите също е по-удобен вариант, защото с тях може да се пазарува на ПОС-терминал в широка мрежа от търговски обекти и най-вече може да се плащат и храни за по-малки суми, а не както беше досега – задължително да се използва цялата сума, посочена на хартиения купон. Всеки оператор трябва да предостави възможност на потребителите да следят своя баланс.

Някои търговци не са особено доволни от електронната форма на ваучерите за храна. Например малките магазини трябва задължително да притежават ПОС-терминали, за да приемат електронни ваучери.  Други се оплакаха, че ще трябва да плащат допълнителни такси към банките за трансакциите с тях през ПОС-терминалите.  В същото време премахването на хартиените купони ще спести на тези търговци време и разходи по тяхното броене, описване и предаване към операторите, за да бъдат осребрени.

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна смятат, че по-скептично настроените търговци бързо ще се уверят в ползата от електронните ваучери.

Законът за държавния бюджет позволява освен храна, с ваучерите да се плащат и сметки за ток, вода, парно, газ, а същото така почивки в хотели, посещения на кино и театри.

Нито едно електроразпределително или ВиК дружество, нито една топлофикация не са приели до момента тази форма на плащане на сметки. От „Елекрохолд“ (преди това „ЧЕЗ“) например се оправдаха, че нямат офиси за разплащания и приемат сметките за ток само с банков превод или през фирми за разплащания.

Някои театри и хотели са приели да продават билети и нощувки срещу ваучери. За да стане това, те трябва да сключат договори с операторите на ваучери, които у нас са 12 на брой.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg