Фермери искат създаване на гаранционен фонд


Фермери искат създаване на гаранционен фонд

Снимка: LoraPalner от Pixabay

Фермери изразиха надежда за сътрудничество с новото служебно правителство и министъра на земеделието Георги Тахов. Те искат създаване на гаранционен фонд за щети в земеделието, както и навременна помощ и съдействие. Фермерите благодариха и за адекватната реакция на служебната властслед опустошителната градушка в Южна България от последните дни.

Георги Стоянов, председател на Българския фермерския съюз каза, че “по повод подобни непредвидени и злополучни събития и предвид реалната воля за ефективно решаване на проблемите в агросектора, която виждаме във Ваше лице, бихме искали да положим началото на един конструктивен диалог между Министерството на земеделието и храните и бранша, чрез който заедно да успеем да създадем работеща система за обезщетение и на тези земеделски стопани, чиито загуби са в количество и качество водещо до невъзможност за реализация на продукцията, макар и да не са претърпели 100 процента щета и пропаднали площи”.

От Българския фермерски съюз искат съвместно да бъде изготвен ефективен механизъм, посредством който да се осигури защита на всички стопани, претърпели загуби, като се черпи опит от Европа. Стоянов каза още, че част от възможниете решение за преодоляване на проблемите са създаване на специален гаранционен фонд от държавата или по примера на Австрия – солидарна застрахователна система, с процентно участие в застрахователната вноска, както от земеделските стопани, така и от държавния бюджет”.

В заключение фермерите смятат, че бъдещ гаранционен фонд ще е решение и конструктивна стъпка за подпомагане на селското стопанство в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg