Фердинанд не е единственият наш владетел, чиито останки са се намирали далеч от България

Подготвя се пренасянето на ковчега на цар Фердинанд в България. Все още няма яснота дали това ще се случи с държавни почести, както е редно. Сега мощите му лежат в криптата „Св. Августин“ в баварския град Кобург. С пренасянето на мощите на първия цар на Третата българска държава страната ни ще погребе у нас всичките си владетели след Освобождението.

свързани

Но се оказва, че цар Фердинанд не е единственият владетел, управлявал след Освобождението, чиито останки дълго време не са се намирали на територията на страната ни. Един от тях е княз Александър I Батенберг.

„След абдикацията, той се установява в Грац, където е командир на гарнизона. На няколко пъти заболява доста тежко, даже прекарва едра шарка, измъчва го много язвата, която заболява още в България, и при последната си среща, три месеца преди неговата смърт, с неговата сестра Мария във Венеция той споделя следното: „Ако умра, искам да бъда погребан в любимата България, за която дадох всичките си сили, цитира историкът Димитър Пиронков думите на Батенберг.

свързани

Според Пиронков Батенберг е избран за български княз заради потеклото си, но с времето обиква страната ни. Мавзолеят на княза е построен през 1897 г. по проект на швейцарския архитект Хайнрих Майер, като интериорът е украсен от известния български художник Харалампи Тачев. След смъртта му тленните останки са положени в ротондата „Св. Георги“ в София. На 3 януари 1898 г. те са положени в мавзолея. През 1894, една година след смъртта на Батенберг, Народното събрание взима решение да бъде построена на това място, като се отпускат 40 хил. златни лева. За съжаление, обаче, освен този мавзолей няма друг паметник в България на първия български княз след Освобождението.

След Батенберг на трона се качва цар Фердинанд и повече от 70 години след смъртта му той не може да бъде погребан в България. Тленните му останки лежат непогребани от 1948 г. в криптата на църквата „Св. Августин“, положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите си.

„Цар Фердинад Български е значим български монарх, за когото вече от много години се правят усилия да бъде върнат в Родината, каквато е последната му воля. Той е искал да бъде погребан тук, на българска земя, за съжаление през 1948г., когато почива, не е възможно това да се случи, поради наложения в България комунистически режим„, заяви историкът Тодор Чобанов.

свързани

От Фонд „Цар Борис и царица Йоанна“ съобщават, че тленните останки ще бъдат върнати до месец. В тяхното изявление се казва, че днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват те да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия дворец на Фердинанд „Врана“ в София. По този начин ще се отдаде нужната почит към един главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението си, е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни.

Интересна е и историята на цар Борис Трети. Умира неочаквано от инфаркт след кратко боледуване на 28 август 1943 г., скоро след завръщането си от визита при Хитлер. Той е погребан по негово желание в Рилския манастир, където се съхраняват мощите на светеца покровител на България св. Иван Рилски, но през 1946 г. е преместен в парка „Врана“. След 5 години новият комунистически вожд Вълко Червенков дава заповед гробът на Борис, заедно с параклиса, да бъдат взривени. Днес обаче в Рилския манастир се намира стъкленицата с неговото сърце и желанието на царя е спазено – да се бъде погребан на това свято място в манастира.

Вижте повече в репортажа на Йоана Великова. 

Източник: Bgonair.bg