Ултиматум! Кабинет или нови избори? 50-ото НС се закле

Правителство на споделената отговорност с максимално широка подкрепа и 4-годишен мандат или нови предсрочни избори – това са двата варианта пред ГЕРБ, заяви от името на най-голямата парламентарна група Тома Биков.

По думите му последните няколко парламента са се провалили в дешифрирането на изборните резултати, а задачата на новия е да ги разбере ясно:“С вота си избирателите ни посочиха, че не само една, но и две политически сили не са в състояние да излъчат правителство. Този знак идва да покаже, че от нас, техните представители, се изисква смирение и възможност за изграждане на сложни управленски конструкции“

Биков подчерта, че ГЕРБ е готова да направи „крачка назад и компромиси“, но няма как да останем сама в това и призова за диалог останалите политически сили. „Готови сме да водим принципен диалог с всеки, но няма да допуснем доверието на избирателите ни да бъде използвано за тясно партийни и корпоративни интереси“, подчерта той.

От името на партията мандатоносител Тома Биков обяви, че нови предсрочни парламентарни избори са лош вариант, но ГЕРБ е готова да вземе това решение, осъзнавайки всички рискове за държавата, обществото и демокрацията.

Минути преди това народните представители от 50-ото Народно събрание положиха записаната в Конституцията клетва:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

След произнасянето ѝ депутатите подписаха клетвени листове.

Според последните промени в Конституцията от края на 2023 г. клетвата прекрати мандата на 49-ото Народно събрание и от този момент то вече е в историята.

В залата звучаха химните на България и на Европейския съюз. Както винаги досега, депутатите от „Възраждане“ демонстративно седнаха по местата си по време на „Одата на радостта“.

Накрая започнаха изказванията на лидерите на парламентарни групи.