Украйна с нота до МВнР: Не пускайте руски и беларуски спортисти за турнир по таекуондо

В Министерството на външните работи (МВнР) и в Министерството на младежта и спорта (ММС) е получена нота от Посолството на Украйна в София, в която се отправя апел за недопускане участието в  предолимпийски европейски квалификационен турнир по таекуондо на четирима състезатели от Русия и Беларус с оглед на тяхна открита подкрепа на войната на Русия срещу Украйна. Това се посочва в съвместно изявление на двете министерства, изпратено до медиите от пресцентъра на МВнР.

Турнирът ще се проведе от 9 до 11 март 2024 г. в България и има заявено участие в квалификационния турнир на спортисти от Руската федерация и Република Беларус.

„Подчертаваме категоричната и последователна позиция на Република България за осъждане на непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, подпомагана от Беларус, както и твърдата и последователна подкрепа на страната ни за суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Отбелязваме също, че в настоящата геополитическа ситуация се използват всички възможни средства за политическа пропаганда и хибридна дезинформация, като в това отношение спортът не прави изключение“, се отбелязва в изявлението.

Правителството на България се ръководи и спазва последователно единния подход на Европейския съюз и неговите държави членки спрямо Русия и Беларус след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Този подход се характеризира с ограничаване до минимум и/или прекратяване на сътрудничеството и контактите с Русия и Беларус на двустранно и многостранно равнище, както и с прилагане на ограничителни мерки спрямо тези две държави, припомнят от двете министерства.

„Същевременно към настоящия момент в областта на спорта няма наложени ограничителни мерки на Европейския съюз спрямо Русия и Беларус. Международният олимпийски комитет (МОК) допуска участие в международни спортни състезания на руски и беларуски спортисти единствено в качество на „неутрални“ състезатели, които не могат да представляват своите държави, и при положение, че спортистите не заемат лични позиции в подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Във връзка с гореизложеното, подчертаваме, че решението относно евентуалното допускане или недопускане до участие на конкретни състезатели в предолимпийския европейски квалификационен турнир по таекуондо в България, е от компетентността на Световната федерация по таекуондо. В същото време, препоръчваме да не се допуска участието на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна в София спортисти“,  се посочва в изявлението.

Над 500 атлети ще се впуснат от 9 до 11 март в битката за квотите за Олимпиадата в Париж след няколко месеца. Домакин на квалификационния турнир е залата в Елин Пелин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *