Ужас в дом за болни възрастни: Санитарите им теглели пенсиите и изпивали парите

Български вариант на филма „Полет над кукувичето гнездо“ се е разигравал в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово. Ръководството на община Горна Оряховица се събира днес, за да реши какви мерки ще предприеме за нарушенията, констатирани в Дома.

Кметът на железничарския град Николай Рашков уточни, че в срещата ще участва и управителят на институцията, предаде кореспондент на „Фокус“. Рашков допълни и, че проблемите в Дома не са от днес и вчера.

„Всичко е наслагвано с годините. От там имаме много информация за различни проблеми, които са се натрупвали – недобра работа с хората с умствена изостаналост, пиянски истории, злоупотреба със средства на потребителите“, разказва кметът.

Част от тези злоупотреби е установила и внезапната проверка, извършена от него и негови колеги в края на миналата седмица.

„Трудно открихме персонала, а потребителите бяха пуснати в двора в много лошо състояние, без надзор. Бяха в неугледно състояние“, допълва Рашков.

В Дома живеят възрастни хора с ментални увреждания. За тях се грижат 47 човека, като при проверката е установено, че част от тях са употребили алкохол, а фелдшерът – единственото медицинско лице там, е бил пиян. В кръвта му са измерени 1,7 промила алкохол.

Освен това органите по настойничество в институцията са злоупотребявали с пенсиите на потребителите – теглили са ги и са ги ползвали за собствени нужди, вместо по предназначение – за хората.

В годините назад в институцията са правени множество проверки. Последният доклад за дейността им е от преди две години. Тепърва ще се изяснява какво пише в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *