УДАРНО: Започва кастинг за министри – кои са претендентите?

Преговорите за ротацията започват в събота в 18:00 ч., а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти в парламента, че няма да участва в разговорите. От думите на герберския водач стана ясно, че Мария Габриел заедно с преговорния екип ще може да избере сама с кои министри от кабинета „Денков“ да работи.

„Оставям 100% решението на Мария Габриел. Тя ще работи с министрите, тя ще носи отговорност“, каза Борисов. Той обаче не пропусна за пореден път да атакува министъра на финансите Асен Василев: „Аз мисля, че Асен Василев не може да остане финансов министър“. След което допусна, че ако Габриел реши, че „може да работи с него, да работи“.

На въпрос дали от ГЕРБ са коментирали бъдещото правителство с ДПС Борисов заяви лаконично, че “за да няма шумове в системата с ДПС не коментираме“. И допълни, че “други хора контактуват с тях“.

По повод желанието на ПП-ДБ съдбата на регулаторите да бъде решена час по-скоро Борисов с ирония отговори, че „България е държавата на регулаторите, а министрите са второстепенни“. И отправи предложение към дясното обединение – ГЕРБ да вземат всички министри, а ПП-ДБ само външно министество.

„Това щедро предложение да разделим регулаторите 50/50 не е морално и отговорно. Как така за 7 години ще предопределяме и ще изхвърляме другите партии от разговор? Ние винаги сме давали на всички партии, защото това са независими държавни регулатори, които ще работят по 5-6-7 години. Вече министрите явно нямат значение“, коментира лидерът на ГЕРБ.