Тръгва първото дело срещу Васил Божков


Тръгва първото дело срещу Васил Божков

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд се събира на първо заседание по първото дело срещу бизнесмена Васил Божков. Той е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси.

По делото бе разпитван и бившият финансов министър Владислав Горанов.

На съд са предадени десет лица. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет – като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от ДКХ. Сред тях има и двама бивши председатели, както и съпругата на бизнесмена.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. Разпитани са над 250 свидетели, а обвинителният акт е около 3000 страници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg