Топ крадецът Вальо Пуйката арестуван на летището, преди да отлети в Дубай

Кримигероят от Перник Валентин Кирилов, по-известен като Вальо Пуйката е бил арестуван на летище София, при опит да отлети към Дубай. Задържането на 47-годишния бандит, който е подсъдим и разследван за няколко крупни касови обира и кражби на луксозни автомобили, е било осъществено в края на февруари.

 

Любопитното в, че Пуйката е бил закопчан на летището не за поредно посегателство върху чуждо имущество, а, тъй като предоставил фалшиво пълномощно от бившата си съпруга, че може да изведе в чужбина непълнолетния им син. Преди 2 години Кирилов се раздели с половинката си и заживя с новата си приятелка, която също има дете от предишния си брак. В Перник се мълви, че екссъпругата на Вальо Пуйката се разделила с него не заради престъпния му занаят, а заради системен тормоз, оказван върху психиката, а и върху тялото й. Апашът редовно биел половинката си, като веднъж дори счупил ръката й.

 

В края на февруари Кирилов решил да отведе новата си изгора и двете деца на луксозна 10-дневна почивка в Дубай, но не сметнал за нужно да уведоми майката на сина си и да вземе пълномощно от нея с печат от нотариус, че детето може да пътува само с баща си извън страната.

След като служителите на летището в София се усъмнили, че предоставеният от Пуйката документ е фалшифициран, бандитът сътворил грандиозен панаир пред смаяните погледи на останалите пасажери. В крайна сметка Кирилов е бил задържан и изведен с белезници на ръцете от летището, като впоследствие е прекарал 24 часа в килия на софийския арест. Синът на Пуйката е бил върнат на майка му, а срещу крадец №1 на Перник е образувано досъдебно производство за фалшивия документ. Ако бъде доказано, че Кирилов сам е фалшифицирал подписа на бившата си съпруга, той може да бъде осъден на до 2 години затвор.

 

Битовата драма с Вальо Пуйката обаче повдига друг въпрос – защо съдът е разрешил на подсъдим по серия дела за кражби да напуска пределите на България. Обичайна съдебна практика е на знаковите бандити с висящи дела да не се разрешава да напускат страната заради опасност те да се укрият. Само преди 4 месеца Пуйката беше арестуван с крадено луксозно „Ауди S8″в столичния кв. Левски” от антимафиоти от отряд „Кобра“ след щуро преследване из тесните улички на квартала. При последвалото претърсване на автомобила на рецидивиста бяха открити специални технически и заглушителни устройства, използвани за кражби на луксозни коли. Срещу Кирилов и задържания с него автокрадец с прякор Войника беше повдигнато обвинение, но въпреки солидното кримидосие на Пуйката и оперативни данни на МВР, че е сред босовете на автомафията в България, пернишкият бандит е бил тихомълком освободен от ареста без каквато и да е мярка за неотклонение.

В Перник се мълви, че Пуйката е платил рушвет от 10 000 лева на съдия от Софийския районен съд, за да не му бъде отнет международният паспорт и да не му се налага забрана за задгранични пътувания.

 

Валентин Кирилов – Пуйката е с километрично досие, а миналото лято Върховният касационен съд окончателно го осъди на смехотворните 2 г. затвор за обири на сейфове на две фирми в Перник. Кирилов обаче не се озова в затвора, тъй като е лежал продължително време в ареста.

 

Сред най-дръзките престъпления на Пуйката се сочи банковият обир в Кърджали, състоял се в нощта на 4 срещу 5 януари 2013 г. Тогава петима маскирани и въоръжени мъже нахлуват в помещението за видеонаблюдение на банката, закопчават с белезници двамата охранители залепват устите им с тиксо и ги свалят в мазето. След това започват да разбиват банковите касети една по една. Плячката на обирджиите обаче е нищожна – вместо да си тръгнат с милиони, каквато е предварителната им информация, те задигат само 4 хиляди евро. Живеещ в близост до банковия офис подава сигнал на тел. 112 в 1 часа след полунощ за необичаен шум. Изпратените да проверят сигнала полицаи виждат мъж с тъмни дрехи и качулка да пази пред банката.

 

Започва гонка и престрелка, но обирджиите успяват да се измъкнат. Заловен е единствено Славчо Мерегов – Мегера, спипан с шапка и с ръкавици в близост до обрания банков офис.

Впоследствие ченгетата все пак откриват улики срещу тартора на бандата обирджии Валентин Кирилов – ДНК на Пуйката е извлечено от скоростния лост на джип БМВ Х5, паркиран в Кърджали. Возилото се оказва откраднато и със сменени регистрационни табели. Въпреки това Пуйката оспорва експертизата и твърди, че е нагласен от собственик на охранителна фирма, с когото имал търкания от години.

Заради уж разклатеното му здраве рецидивистът прекарва малко време зад решетките. Той е пуснат на свобода, тъй като имал двустранна дископатия, бъбречно-каменна болест и високо кръвно.

 

Познавачите на пернишкия ъндърграунд, както и криминалисти от града на стоманата разказват, че Валентин Кирилов е замесен в повечето от крупните обири над инкасо автомобили през последните години в България. За Пуйката се знае и че е сред босовете на автомафията, като в неговите морги в Перник от години се укриват и разфасоват крадени коли от София и цяла България.

 

С името на Вальо Пуйката се свързва и огненият атентат срещу апартамента на бившия шеф на полицията в Перник Валентин Бучински.

През зимата на 2015 г. входната врата на жилището на полицейския началник в София беше запалена умишлено, след като маскиран бандит я заля с бензин и напалм. Пожарът лумна минути преди полунощ, за щастие полицаят Бучински и семейството му все още не си били легнали.

Разследването така и не установи самоличността на извършителя, но в миньорския град е публична тайна, че поръчител на атентата е Вальо Пуйката, който впоследствие се хвалел открито какво е сторил. Комисар Бучински дълго време беше шеф на столичното 4-то РПУ.

През май 2015 г. той официално оглави ОДМВР – Перник и обяви, че ще се бори срещу наркобизнеса в града, автокражбите и посегателствата срещу личността. Сред първите пострадали от действията на Бучински беше именно Вальо Пуйката, тогава по заповед на полицейския началник в Перник ченгетата тарашиха автоморгите на гангстера и конфискуваха огромно количество крадени части за луксозни автомобили.

 

Преди броени месеци Валентин Кирилов беше основният заподозрян за обира на апартамента на кмета на Перник Станислав Владимиров – Станката. Жилището на Станката, помещаващо се на първия етаж на панелен блок в пернишкия квартал „Твърди ливади“, беше  открито разбито от кмета на Перник седмица преди местните избори миналата есен. Според разказа на Станислав Владимиров, апашите обърнали целия апартамент наопаки и са си тръгнали с плячка от 200 лева и златна гривна, подарък от роднини за сватбата му.

 

„В дома си не държа нито пари, нито ценни неща. Апартаментът ни е малък – хол, кухня и спалня, живеем в стар блок, където съм прекарал целия си живот. Вкъщи имаме детски играчки, а не скъпи вещи…Иначе е публична тайна, че имам врагове – както по политически, така и икономически. Очевидно мафията на Перник е побесняла. Не знам какво са се опитвали да намерят у дома. Може би някаква компрометираща информация или пък пари?“, коментира тогава Станислав Владимиров.

 

Неофициално се мълви, че апартаментът на Станката е бил тарашен заради умишлено пуснат слух от неговия конкурент за кметския стол Кирил Леонов, че кметът крие 1 млн. лв. в апартамента си, които щели да послужат за покупката на гласове в пернишките села.

 

Смята се, че тарашът на апартамента на Станислав Владимиров е организиран от Владимир Кирилов – Пуйката и Петър Стоименов – Пешо Железеро, като е твърде възможно двамата да не са проникнали лично в жилището, а да са ползвали подизпълнители.

Отпечатъци на Пуйката и Железеро не бяха открити в ошушкания апартамент на Станката, но в Перник се мълви, че някои улики може да са били прикрити от местната полиция, чиито шефове не мелят брашно с Владимиров.

Източник: Уикенд, crimesbg.com