Тонове пластмаса се носят във водите на Дунав

Водите на Румъния са се превърнали в истински сметища. Стотици тонове отпадъци се хвърлят по бреговете на реките и впоследствие се озовават във водата. Проучване на еколози разкри, че водите на река Дунав годишно пренасят сто тона пластмаса от влизането си на румънска територия до вливането им в Черно море, информира телевизия Диджи 24 в своя разработка по темата.

В продължение на една година еколози са вземали проби от водите на река Дунав през различните сезони и са ги изпращали за лабораторен анализ, съобщава Диджи 24. Резултатите са повече от тревожни: в румънския сектор на реката Дунав пренася годишно близо 100 тона пластмаса, която впоследствие достига делтата, а след това и Черно море. След анализ на 270-те взети проби са установени 48,5 тона микропластмаса, т.е. парчета под 5 мм, и 48 тона макропластмаса.

Екологът Александра Томеску е направила експеримент, като е проследила течението на река Арджеш от извора ѝ във Фъгърашките планини (част от Южните Карпати) до вливането й в Дунав. По пътя си тя констатира, че бреговете на реката са превърнати в сметища.

„Всичко, което представлява бряг, всичко, което представлява път близо до река Арджеш, е сметище. На практика от извора до устието е сметище – пътищата, бреговете са пълни с отпадъци“, разказва пред Диджи 24 Александра Томеску.

Боклукът е навсякъде и разнообразен – от пластмасови бутилки до строителни отпадъци, играчки, автомобилни гуми и цели части от шасито на автомобили. Всичко, което има в едно домакинство, може да бъде намерено изхвърлено по бреговете, пише БТА.

Микропластмасата вече се възприема като глобален проблем. Намираме я навсякъде – в рибата, месото, растенията и в много от хранителните продукти, които консумираме. Учени от цял свят опитват да установят колко вредна е за здравето на хората и доколко предизвиква появата на тежки заболявания, отбелязва румънската медия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *