Тодор Тагарев не иска да е министър в кабинета на Димитър Главчев

„С мен не е имало контакти по този въпрос. И да имам такова предложение, няма да го приема, защото, за разлика от другите служебни кабинети до момента, този е очевидно политически украсен“. Това заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви на въпрос дали би приел да е военен министър в служебния кабинет на Димитър Главчев.

„За съжаление, в последните месеци има много големи разминавания между вижданията на ГЕРБ какво трябва да се прави и това, което аз разбирам като критично важни действия в областта на отбраната“, каза още Тагарев.   

Според него нямало как Димитър Главчев да не бъде асоцииран с ГЕРБ.

И допълни, че е важно кой ще е министър на отбраната. „Действаме на много широк фронт и имаме много проблеми за решаване. Най-добре е да влезе човек, който е добре запознат с проблемите и да продължи със своя екип да търси решения. Този служебен кабинет може да е за 2 месеца, но опитът показва, че може и за по-дълго време“, предупреди Тагарев.

Министърът на отбраната коментира и тиражирането на името му като разменна монета по време на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ.

„Аз вярвам на думите на акад. Денков, който заяви, че по време на преговорите моето име не е споменавано. Името ми бе споменавано обаче в медиите и публични изяви на Бойко Борисов и Делян Пеевски“, добави той. Според него възможните обяснения са две – първият е, за да получат друг сектор в управлението.

„Вторият вариант е, че положиха огромни усилия да се позиционират като убедени евроатлантици. И факта, че има други хора, които мислят по този начин и отговарят за това, а и имат международни контакти, също е част от обяснението“, обясни Тагарев. И уточни че един министър на отбраната, особено на няколкостотин километра от бушуваща война, има много сериозни функции в съюзните обсъждания и взимане на решения в НАТО и ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg