Това чудо пращаме в Брюксел: Ето ги всички БГ евродепутати (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Вече са ясни всичките 17 БГ представители в Европейския парламент. Както Narod.bg писа, журналистът Петър Волгин счупи рекорд на евроизборите. Новият евродепутат на „Възраждане“ получи 72 000 преференции.

Ето и пълния списък с имена, които изпращаме в Брюксел на 20 000 евро заплата:

5 евродепутатски места печели коалицията ГЕРБ-СДС. След отказа на Росен Желязков да замине за Брюксел евродупатите от най-голямата партия за пореден мандат ще бъдат досегашните: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. А за първи мандат в Европарламента влиза главният секретар на СДС Илия Лазаров. Те всички се присъединяват към групата на Европейската народна партия (ЕНП).

ДПС получава три мандата. Би трябвало да влезе единият от двамата председатели на партията – Джевдет Чакъров, който води евролистата. Досегашният евродепутат и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючук и също досегашната евродепутатка Искра Михайлова. Според наша информация обаче Джевдет Чакъров е предпочел да остане в България и ако това се потвърди – то тогава евродепутат ще бъде Танер Кабилов, една от младите надежди на ДПС.

Наши източници от Брюксел твърдят още, че Искра Михайлова също е предпочела да бъде депутат в българското Народно събрание и ако това се потвърди, тогава третият представител от ДПС в Европарламента ще бъде Елена Йончева, която и до момента беше там, но избрана с листата на БСП. Тримата евродепутати от ДПС ще бъдат част от групата на либералите.

Третите са ПП-ДБ – техните места също са три, но при тях има и силен преференциален вот. Така се получава, че в Бюрксел заминават водачът на листата и бивш председател на Народното събрание Никола Минчев, който е получил достатъчно лични преференции. А другите двама ще бъдат Христо Петров (Ицо Хазарта) и Радан Кънев. И двамата с преференции изместват Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова. Така от без представител в Европейския парламент остава „Да, България“.

До момента Радан Кънев беше част от групата на ЕНП и тъй като ДСБ е част от ЕНП, би трябвало да отиде там. Не е ясно обаче двамата от ПП – Никола Минчев и Христо Петров към коя група ще се присъединят – ПП декларираха желание, че искат да бъдат част от Либералите и вероятно ще отидат към тази група.

Три места в Европарламента печели и „Възраждане“. Там отиват Станислав Стоянов, досегашният журналист от БНР Петър Волгин и Рада Лайкова.

БСП досега имаше четирима представители в Европарламента, но вече те ще бъдат само двама – това са Кристиян Вигенин, който вече е бил евродепутат в по-предишен мандат, бил е и външен министър, и Румен Гечев. Цветелина Пенкова, която беше евродепутат и до момента с преференции измества професор Гечев. И така за евродепутати са избрани Вигенин и Пенкова. Разбира се те ще се присъединят към групата на Социалистите и демократите.

„Има такъв народ“ изпращат един представител и това най-вероятно е водачът на листата им Ивайло Вълчев.

Вече е почти сигурно кои са новите 17 представители на България в Брюксел.

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков, който водеше листата на ГЕРБ-СДС за евроизборите остава депутат в Народното събрание, като ще влезе от Благоевград, където беше водач на листата на ГЕРБ. Това означава, че вероятно Желязков ще бъде предложен от ГЕРБ за шеф на Народното събрание.

Така за Европарламента заминават Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и седесаря Илия Лазаров.

ПП-ДБ печели 3 мандата, но преференциалното гласуване сериозно размести евролистата на десницата. Нейният водач Никола Минчев, бившият шеф на парламента, запазва мястото си. След него с преференции се издига екслидерът на ДСБ Радан Кънев, който беше пети. На база лични гласове мандат печели и певецът Христо Петров-Ицо Хазарта, който заемаше шестото място. Така двамата изместват колегите си Стефан Тафров и Даниел Лорер, които бяха подредени на второ и трето място.

ДПС също ще има трима евродепутати. Най-вероятно председателят Джевдет Чакъров и зам.-председателят Искра Михайлова остават в Народното събрание. А в европарламента отиват лидерът на АЛДЕ Илхан Кючюк, Танер Кабилов – син на бившия министър на земеделието Нихат Кабил, и бившата журналистка Елена Йончева.

Трима евродепутати праща и „Възраждане“, която за първи път ще участва в ЕП. Това са Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова.

Драмата в БСП пък е, че фаворитът на Корнелия Нинова Румен Гечев е изместен по преференции от досегашния евродепутат Цветелина Пенкова. Така тя заминава за Брюксел заедно с водача в червената евролиста Кристиян Вигенин.

От ИТН куфарите за Европарламента стяга сценаристът Ивайло Вълчев.