ТЕСТ №1: Политическата математика води до правителство

Шестото за последните три години ново Народно събрание ще положи клетва днес и ще започне работа в опит да състави мнозинство за излъчване на редовно правителство.

На първото заседание трябва да бъде определен председател, а след това да се обявят парламентарните групи – формалност, без която не може да започне конституционната процедура за съставяне на кабинет.

Изборът на председател ще бъде тест за възможното мнозинство, което да застане зад бъдещо правителство, което изглежда възможно, ако гледаме политическата математика – ГЕРБ+ДПС+ИТН имат общо 131 депутати.

В предходните два парламенти изборът на „първия между равни“ отне дни заради противопоставянето между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. През 2023 г. се стигна до безпрецедентно решение – обявено беше „джентълменското споразумение“ за ротационно председателство, за да се избегне рискът от блокиране на институцията. До размяна не се стигна заради разрива между партньорите в управлението и така единственият председател остана Росен Желязков от ГЕРБ.

Гласуването за председател се приема като знак за оформящите се мнозинства и оттам – за шансовете за редовно правителство.

Във вторник вечерта ГЕРБ обяви, че ще предложи за поста Рая Назарян.

Тя може да разчита на подкрепата на ДПС, която по традиция подкрепя кандидата на победителя в изборите с аргумента, че е негово право да постави свой човек начело на депутатите. Две групи обаче имат общо 116 гласа, а председателят се избира с мнозинство от 121 гласа „за“, в случай че в заседанието участват всички 240 народни представители.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ и БСП вече обявиха, че няма да подкрепят Назарян. „Възраждане“ винаги досега е имала своя номинация и не подкрепя други. Така ключът към избора остава у „Има такъв народ“ и „Величие“.

Депутатът от „Величие“ Етиен Леви не даде конкретен отговор на въпроса дали партията ще подкрепи кандидата на ГЕРБ за председател на Народното събрание Рая Назарян. Пред „Нова телевизия“ той уточни, че в хода на днешното заседание политическата сила ще вземе решение.

„Нека почне заседанието и тогава ще дадем своя глас. За нас е много важно да започне заседанието. Всичко ще стане в момент на движение, това е правилното решение за нас“, обясни Леви.

Във вторник (18 юни) лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши, че ако Назарян не събере достатъчно подкрепа, това ще сложи край на преговорите за правителство.