Тежко ранен полицай след нападение срещу дома на висш магистрат в Гърция

Полицай, охраняващ дома на председателя на Върховния съд по граждански и наказателни дела на Гърция, е бил тежко ранен. До нараняването на униформения се е стигнало след нападение със запалителна бомба, предаде държавната агенция ANA.

Полицаят е получил изгаряния втора степен по лицето и ръката си по време на нападението пред дома на съдия Йоанна Клапа, най-висшия съдия в Гърция.

Гръцката антитерористична бригада е натоварена с разследването на това нападение.

Клапа беше сред водещите съдии-следователи в историческия процес през 2020 г. срещу неонацистката партия „Златна зора“, в края на който най-влиятелните членове на партията получиха тежки присъди.

Лидерът на „Златна зора“ Никос Михалолиакос беше осъден на 13 години и половина затвор.

Сред престъпленията, приписвани на групата, са убийствата през 2013 г. на антифашистки рапър и пакистански мигрант, както и побоищата над египетски рибари и комунистически синдикалисти.

През май Михалолиакос беше освободен за кратко предсрочно, но този месец съдебните власти отмениха това решение и той се върна в затвора.

„Златна зора“, ултранационалистическа и антисемитска организация, създадена от Михалолиакос, в продължение на десетилетия беше маргинална партия до дълговата криза в страната през 2010 г.

След това партията се възползва от обществения гняв, предизвикан от имиграцията и мерките за строги икономии, и през 2012 г. влезе за първи път в парламента.

На върха на своето влияние тя беше третата по големина партия в страната. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg