Таско Ерменков: Няма основание миньорите да са нещастни

„Мариците“ ще получат 1 млрд. лв. за рекултивация в следващите 4 години. Достатъчно ли са?

„След като по предложение на БСП беше отложена либерализацията с една година, няма голямо основание миньорите да са нещастни. С това решение и със запазването на НЕК като обществен доставчик, се дава възможност на КЕВР да включва и електроенергия, произведена от „Мините“ и от ТЕЦ-овете“, коментира енергийният експерт Таско Ерменков в студиото на „Денят ON AIR“.

Ерменков обясни, че непазарно формираните цени на емисиите влияят върху пазарната цена на електроенергията.

„Ако ги няма тези цени върху емисиите, цената на въглищните централи винаги ще бъде най-ниската от тази, която е в момента. Досега защо нямаме проблеми с американските централи? Държавата се беше превърнала в майка на тези две централи и мащеха на собствената си централа, въпреки препоръките за промяна на договорите. Българската държавна „Марица изток 2″ тънеше, къде е конституционната равнопоставеност?“, попита още експертът.

Според Ерменков са закъснели тези, които са управлявали процесите.

„ГЕРБ, с немалката помощ на ДПС, в последно време и с активната намеса на „Продължаваме промяната“ и десните. Решението е да се продължи дейността на тези „Марици“, да се търсят вариантите в ЕС“, изрази позицията си енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е възможно да се договаря с Европа, когато българският парламент излезе с решение и стане консолидиран по отношение на защитата на интересите на българските граждани.

Той изрази притеснение и във връзка с договора с „Боташ“.

„Подписахме договор, в който нямаме гарантирани интересите на България, а на „Боташ“. Виновен е онзи, който е подписал договора. Не можем да се възползваме, защото не ни трябва в момента. Скоро темата с газохранилището в Чирен ще избухне – неговата рехабилитация и какви ще бъдат последствията“, прогнозира енергийният експерт.

Прекратяването на договора с „Боташ“ обаче ще ни струва скъпо, смята още Ерменков.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg