„Тази събота и неделя“ с нови водещи от есента?

Жени Марчева се завърна като водеща в предаването „Тази събота и неделя“, след като преди година каза за последен път „Добро утро“. Това се случи миналата неделя – 30 юни, когато бе избран новият български патриарх. Големите медии, в т.ч. и bTV посветиха целия ден на този избор. Вместо титулярката Бесте Сабри, в сутрешния блок влезе предшественичката й Жени Марчева. Предполага се, че туркинята е била отрязана по религиозни причини.

 

Миналата седмица от медията съобщиха, че през летния сезон, Митьо Маринов и Сабри ще се заместват взаимно. За да може единият от водещите да излезе спокойно в отпуск, през юли и август сутрешният блок през уикенда ще се води само от единия от тях. Така и не става обаче ясно какво наложи Бесте да излезе в отпуск от неделя, след като в събота бе на работа. Логично би било, ако излиза в отпуск да е в ефир и в последния ден от седмицата и най-вече месеца…

И макар от медията да не обявиха официално причината за отсъствието на Бесте в ключовата за православната църква неделя, то тя е повече от ясна. Очевидно в телевизията са преценили, че няма да изглежда добре момиче с турско име да води предаване, чийто основен фокус е избор на духовен водач на православните българи.

 

Съгласно професионалните стандарти, добрият журналист може да отразява всички теми, без да се взимат предвид етносът и религията, когато се избира в коя област да се труди. На практика това означава, че не би трябвало да има проблем Бесте Сабри да води предаване, фокусирано върху избора на нов патриарх, но очевидно медията е преценила, че трябва да отстъпи мястото си на някой с българско име и затова са я пуснали предсрочно в отпуск.

 

Не става ясно и защо bTV са избрали точно Жени Марчева да я замества. Дали уволнената от Хекимян водеща на „Тази събота и неделя“ няма да се завърне от новия сезон, стартиращ наесен?

 

Припомняме, че когато Бесте седна в стола на Жени Марчева като новинарка, зрителите коментираха, че е сладка и приятна, но очевидно неопитна и не на място в сутрешния блок, както и колегата й Митьо Маринов. Мълвата дори понесе, че Антон Хекимян е изгонил Жени в качеството му на шеф на новините преди да се кандидатира за кмет на София, за да избегне риска  тя да го интервюира – предпочитал, ако ще дава интервюта да е пред по-неопитни водещи, които на всичкото отгоре му дължат кариерата си.

 

Не е изключено шефът Ралф Бартолайт да поправи планираната грешка на арменеца. Както е известно, той пое ръководството на новините, след като Хекимян заряза журналистиката и се прехвърли в политиката.

 

Отговорът на въпроса, който много зрители си задават: „Дали Жени Марчева се завръща за постоянно в „Тази събота и неделя?“, ще стане ясен наесен. Запознати издават, че е почти сигурно, че предаването ще е с нови водещи заради тотално сриналия се рейтинг, откакто бе поверено в ръцете на Сабри и Маринов. Разбира се двамата няма да бъдат уволнени, а ще продължат като репортери, където е силата им.

Източник: Уикенд