С рецитали и венци почетоха паметта на Ботев, кулминацията беше в родния му Калофер

Точно в 12:00 часа с вой на сирени България почете загиналите за свободата. Честванията за паметта на Христо Ботев в София бяха пред бюст-паметника му в Борисовата градина. В програмата участваха Гвардейският представителен духов оркестър и вокален квартет „Светоглас“.

свързани

С рецитали се включиха ученици от столични училища. Представители на властта и десетки граждани поднесоха венци и цветя. Родители доведоха децата си, за да ги възпитат в родолюбие и да помнят заветите на Ботев.

свързани

Искам дъщеря ми и сина ми да познават нашата история, нашите герои. Искам да знаят какво означава думата „герой“ и да разбират какво означава да дадеш живота си за нещо по-голямо от собствения ти живот“, каза един от присъстващите.

Кулминацията на честванията беше в родния му Калофер. Поклонението започна с изнасяне на знамето на Ботевата чета и с поднасяне на цветя пред майката на Ботев – Иванка.

свързани

Гирлянд на славата изрази почитта на калоферци и гости на града към делото на големия български поет, революционер, публицист и общественик.

В Казанлък също преклониха глава пред Ботевия подвиг. В честванията се включиха представители на културни институти и на патриотични организации.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Източник: Bgonair.bg