Съмнителна обществена поръчка минала през правосъдното министерство

Съмнителна обществена поръчка е била проведена в Министерство на правосъдието.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, олицетворил себе си като аватар на Христо Иванов, е възобновил старата схема за правене на пари от храната и топлото на лишените от свобода, твърдят в коридорите на ведомството. След опитите да подкрепи Георги Атанасов, Даниела Доковска и Ина Лулчева за създаване на „Закон за отстраняване на главния прокурор“, рекламирано като законопроект съдържащ дълбоки реформи, Крум Зарков се зае и със създаването на нов корупционен орган.

В изказването си пред  „Дневник“, Зарков не спира да се изтъква със законопроекта за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности.

В същото пред медията Зарков твърди, че „ще се създава разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта“, и по думите му „той няма да бъде бухалка на властта“.

На фона на това, използвани не на място от Зарков, на опитите му да бъде олицетворен като борец против корупцията и радетел за справедливост и върховенството на закона, в навечерието на най-светлия за християнската общност празник „Бъдни вечер“ на 23 декември 2022г. късния следобяд, срещу комисионна чрез фирма „П-Форма“ ЕООД, Зарков урежда близкия до него Кирил Николаев Добрев с обществена поръчка за зареждане на затворите в България с гориво възлизаща над 10 милиона лева.

На 23 декември 2022 година в 15,30  ч., когато обичайно повечето държавни институции в България са разпуснали своите служители и на работа, по старата добре позната и най-вече действаща схема за уреждане на конкурси и обществени поръчки, Борислав Нейчев, който е верен на Крум Зарков чиновник от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и не случайно председател на комисията, заедно с Ивайло Йорданов, който е единственият оцелял дълго на поста си директор на затворите отварят и обявява фирмата, която печели поръчката и това е фирма „П-Форма“ ЕООД.

На 28.10.2022г. в 16,55ч.  в сградата на ГДИН  на работа е служителка на Крум Зарков, която е натоварена да приеме пет минути преди крайния срок подадената от Мариана Жекова Манолова, собственик и управител на фирма „П-Форма“ ЕООД оферта.

През годините разследващите журналисти в България са предоставяли на обществеността не една и две публикации за свързаност на фирма „П-Форма“ ЕООД с Кирил Николаев Добрев, която фирма напрактика е неговата собственост чрез подставената му вярна и близка Мариана Манолова.

Обществената поръчка за зареждане на затворите с гориво (газьол) за отопление, която възлиза на 10 441 000 лева е само една малка част от далаверите на Заркови Кирил Добрев.

При преглед на решение № Л-5523 от 23.12.2022г.  намираме двамата единствени участника в процедурата и това е спечелилата с 24, 22 лв. по-малко предложена цена фирма „П-Форма“ ЕООД, която обявява цена в размер на 3356,49 лева за 1000л. и загубилата фирма ЛОМИДОЛ ЕООД, предложила 3380,71 лв. за 1000л.

Запознати с особената обществена поръчка, при която Кирил Добрев за пореден път убедително печели твърдят, че Главния директор на затворите е бил лично натоварен от Крум Зарков със задачата да бъде дадена поръчката на фирма „П-Форма“ ЕООД.

Твърди се още, че проблемът не е в проведената обществена поръчка, а в качеството на горивото. Тъй като, за да направят далаверата Крум Зарков и Кирил Добрев са дали ниска цена на дизела, то в момента не могат да бъдат зарадени автомобилите на тази цена. Поради тази причина те ще премесят с вода, което ще дефектира инсталациите.

Ще припомним само, че по време на разрасналия скандал около изключване на Кирил Добрев от редиците на партията столетница  Зарков обяви, че ще гласува „против“ изключването на Добрев, ревностно защитавайки го. „Няма човек, няма проблем“ е възможно най-лошият начин на мислене. Винаги е бил такъв и никога не е довел до нищо добро. В последните години БСП натрупа опит с изключванията. С някои от изключените после се коалира, с други войната продължава, но нито в един случай това не доведе до по-добър резултат. Затова ще гласувам „против“ изключването на Кирил Добрев. Имам много несъгласия с него. Противопоставих се на неговата кандидатура за председател.

Все още считам, че той не бива да е в първите редици. Но изключването му на подпис, между празниците, без практическа възможност да се защити срещу обвиненията, не е редно. Още повече, че в следващите седмици предстоят заседание на Конгреса и събирания на Националния съвет с оглед провеждането на пряк избор на председател. Кой има интерес от поредния ялов вътрешнопартиен сблъсък вместо спокойна и градивна кампания за пътя, по който БСП трябва да поеме за да се възстанови? Със сигурност не са социалистите.“

Съмнителната обществена поръчка поражда въпроси, свързани с корупцията по високите етажи на властта, с маските и дълбоките завеси, зад които се крият онези субекти, имащи за цел да прокламират пълна нетърпимост към корупционни прояви и същевременно да толерират личните такива. носи след себе си.

Буди съмнение спечелилата обществената поръчка фирма  „П-Форма“ ЕООД, която не само депозира тръжните документи пет минути преди крайния срок, но и практически обвързва близките съпартийци Крим Зарков и Кирил Добрев в конфликт на интереси и то в размери и параметри, за които българската правораздавателна система трябва да прояви интерес.

Източник: glasnews.bg