Съдът отмени наказанието на полицай във връзка с издирването на Митко от Цалапица


Съдът отмени наказанието на полицай във връзка с издирването на Митко от Цалапица

Снимка БГНЕС, архив

Пловдивският административен съд отмени заповедта на шефа на местната полиция, с която служител на Районното в Стамболийски е наказан с писмено предупреждение за срок от три месеца за забавяне при издирването на Димитър Малинов от Цалапица.

Младежът изчезна на 20 юли м. г., два дни по-късно близките му подали сигнал за това към органите на реда, а късно вечерта на 26 юли тялото му беше открито на сметище край селото.

Наказаният е младши оперативен дежурен, който застъпил на смяна на 23 юли 2023-а. Бил запознат, че по молба на роднините предния ден Димитър Малинов бил обявен за местно издирване, но търсенето по обичайните места на пребиваване на момчето и разговорите с негови приятели и познати не дали резултат. Затова били подготвени документите за обявяването на младежа за общодържавно издирване. След като се разбра, че става дума за убийство  и соченият за извършител Рангел Бизюрев избяга в чужбина, беше назначена проверка и последваха наказания, включително бяха освободени началниците на полицията в Пловдив и Стамболийски  Васил Костадинов и Ангел Керпиев.

Комисията, извършила проверката, излязла със становище, че младшият оперативен дежурен не трябва да бъде наказван, но въпреки това била издадена заповед за санкцията „предупреждение“. Той я оспорил и административните магистрати я намират за неоснователна. „В заповедта не е направена съпоставка между задължения на служителя и действия, които не са осъществени в пълнота. Не са индивидуализирани и твърдените непредприети неотложни издирвателни мероприятия“, е записано в мотивите към решението. То е окончателно и не подлежи на обжалване, пише „24 часа“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg