Схеми за милиони в „Игри на волята“ на арестувания Нико Тупарев – участват Нова телевизия, РИОСВ, Министерството на туризма

Скандални злоупотреби са открити при заснемането на предаването „Игри на волята” на арестувания Нико Тупарев, които Нова телевизия започна този месец край Дуранкулак, община Шабла, научи само Narod.bg от свои източник, запознат с престъпленията.

Оказва се, че Министерството на туризма е отдало на Нова телевизия правото на ползват плажовете по северното Черноморие без да е спазена процедурата и в пълно нарушение на закона.

Например – не е провеждана процедура по конкурс, търг или концесия, които са единствените начини за отдаване под наем на публична държавна собственост от страна на принципала Министерство на туризма.

Дадено е съгласие да бъдат разполагани преместваеми съоръжения за провеждане на игри и да бъдат разравяни пясъчни дюни цяло лято без да е направен оценка на здравния риск, без да са налице одобрени проекти по Закона за устройство на територията на съоръженията, които са меко казани агресивни към терените.

РИОСВ-Варна пък е съгласувала снимките на „Игри на волята по Северното Черноморие без да са спазени изискванията по навлизане в защитени местности и в противоречие на изискванията за режима на защитените територии в областта, където се осъществяват снимките.

Погазен е напълно Законът за защитените територии. Длъжностни лица от РИОСВ-Варна са съгласували и достъпи на тежка снимачна техника по горски пътища, с което десетки видове ще бъдат засегнати. Съгласувана е „санитарна сеч“, която реално представлява незаконно отсичане на дървета, за да минават снимачните станции на Нова Тв.

Кметът на Община Шабла и главният архитект са съгласували незаконно поставянето на всички съоръжения и декори за снимки без за всеки един елемент да бъде изготвен архитектурен проект. Използват се незаконни връзки към ел. мрежата, канал и вода.

Издадени са разрешения и съгласувания в пълно нарушение на Закона за устройство на територията, както и наредбите на Община Шабла.

Басейнова дирекция е дала разрешение да се навлиза в акваторията на Черно море, за да се разполагат съоръжения за игри без да бъде спазена процедура по съгласуване и безопасност.

Целият държавен ресурс е предоставен безвъзмездно от държавата на арестувания и обвиняем телевизионен продуцент Нико Тупарев и партньорите му Мая Тодорова, Радослав Тушев и Витомир Саръиванов чрез Нова ТВ.

Според запознати само за предаването „Игри на волята” всяка година Тупарев е прибирал от Нова тв по 5 000 000 лева, колко делят останалите участници – да кажат разследващите.

Дали и сега, когато престъпленията на Нико Тупарев и партньорите му Мая Тодорова, Радослав Тушев и Витомир Саръиванов лъснаха наяве, Нова телевизия ще продължи да финансира действията му и дали Община Шабла, РИОСВ-Варна и Министерството на туризма ще подкрепят престъпната схема и реално ще продължат да участват в престъпления?