Струпване на оръжия и военни камиони! МВР и ДАНС подпукаха партия „Величие”

Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) водят поне четири разследвания срещу „Исторически парк“, за който стои партия „Величие”. Това става ясно от писмени отговори на вътрешния министър Калин Стоянов към депутат, както и от информация на „Капитал“ за активни действия по разпити.

Две от проверките в МВР и една в ДАНС са свързани с военизирането на парка – изграждането на групировки, наподобяващи частна полиция и паравоенна организация, активни на територията на община Ветрино, където се намира и самият парк. Четвъртата проверка е дългогодишното разследване на Икономическа полиция, по която продължават да се събират сведения по подозрение, че „Исторически парк“ е финансова измама със структура на Понци схема.

„По отношение на получените в МВР от различни източници сигнали за струпване на оръжия, комуникационна техника и военни камиони, провеждани военни обучения от спортен клуб „Български юнак“, извършени граждански арести от страна на охранителна фирма „Пазителите“ и монтирането на камери за видеонаблюдение в село Неофит Рилски в ОДМВР – Варна, към настоящия момент се извършва проверка. След нейното приключване материалите по преписката и резултатите от проверката ще бъдат изпратени по компетентност в съответната прокуратура“, пише Калин Стоянов в отговор на единия от въпросите на депутата.

В друг отговор, за вече свършени действия, Стоянов посочва различен номер на преписка, по която „са снети сведения и е изискана информация от други компетентни институции“, като предстои материалите да бъдат докладвани на окръжната прокуратура във Варна. И двете проверки са с номер от 2024 г.

Депутатът е задал официално въпроси и към Пламен Тончев, председател на ДАНС, но от там няма получени отговори. Според информация на „Капитал“ обаче там също текат активни действия по разпити.

Прокуратурата е отказала да отговори по същество за предприети мерки по случая под предлог, че въпросът не засяга работата на питащия като депутат. От държавното обвинение от години отказват информация и на журналисти, но от отговори на Комисията за финансов надзор (КФН) по-рано през годината се разбра, че прокуратурата във Варна два пъти е отказала да образува производство срещу „Исторически парк“ за измама на инвеститори по искане на финансовия регулатор.

Какво е „Исторически парк“

„Исторически парк“ е туристически атракцион в село Неофит Рилски, близо до Варна. Първоначалният проблем с дружеството бе финансирането чрез продажба на акции на черно, при която се заобикаля напълно Законът за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Впоследствие общността около парка изкупи селото, в което се намира, заедно с множество имоти в съседни села от община Ветрино и създаде структура, наподобяваща култ към личността на изпълнителния директор на парка Ивелин Михайлов. Някои бивши членове на общността я определят като секта.

През април „Капитал“ публикува материали, в които описва военизирането на парка чрез създаването на силови групировки и поемането на официалната власт в община Ветрино чрез фиктивното заселване на стотици хора, които гласуват на изборите; както и неясния начин на финансиране на парка, който се захранва чрез масово теглене на кредити от физически лица.

Паркът има своя партия, – „Величие”, която управлява община Ветрино в коалиция с ГЕРБ и се явява на предстоящите парламентарни и европейски избори. Активни привърженици на партията са популярният влогър Киро Брейка и бившият охранител от НСО полковник Николай Марков, който дори е водач на листа в София, за което първо Narod.bg писа.