Строителят на Брендо източи милиони от Дупница

Ремонтът на Младежкия дом в Дупница и преустройството му в музей, за което са похарчени над 3 млн. лева, ще бъде разследван от европейската прокуратура, ръководена от Кьовеши. Това съобщиха източници на „Уикенд” от кметство, които вече са изпратили сигнал.

Строителните работи са направен от  „Галчев Инженерениг” на бизнесмена Любомир Галчев, чийто баща Николай Галчев беше известен като строителят на Евелин Банев-Брендо. Причината да бъде потърсена за съдействие европрокуратурата е, че ремонтът е погълнал огромни пари, повечето от които идват от европейска програма, а крайният резултат е скандален.

Договорът за финансирането е сключен през октомври 2020 г. от екипа на бившия гербаджийски кмет Методи Чимев, управлявал Дупница 3 мандата. Решено е да бъдат инвестирани над 1,333 млн. лева, от които 786 780 лв. идват от Европейския фонд за регионално развитие по програма „Региони в растеж”.

С тези пари е трябвало Младежкият дом да се трансформира в градски исторически музей и в него да бъдат представени над 7000 експоната. Самата сграда на Младежкия дом е уникална като конструкция, отвън е облицована с врачански варовик. Първата копка е направена през 2021 г и работата замира през следващите 1-2 години. Само от време на време се появява бригада мургави работници, колкото да се имитира, че нещо се върши.

Преустройството се проточва много над фиксираните в договора 180 календарни дни (с дежурното обяснение, че ковидът е причината)  и гълта значително повече пари от предварително одобрените. Да не говорим за качеството на строителните работи, при които скъпата варовикова облицовка е измазана с бяла боя!

След всичко това регионалното министерство налага глоба, като тя е потвърдена от Административният съд в Кюстендил. Общината в Дупница трябва да плати 25% от допустимите разходи по проекта. До санкцията се стига заради няколко нарушения при изпълнение на проекта. Първо, обществената поръчка, с която е избрана фирма на Галчев за изпълнител, е направена така, че да спечели точно определеният кандидат. Явяват се само две фирми и поръчката отива при „правилния” човек.

След това проектът е оскъпен, като е сключено допълнително споразумение с трогателният мотив, че били поскъпнали цените на материалите и защото имало инфлацията. Може и така да е, но в такъв случай има процедура, а в кметството в Дупница гербаджийте го направили „на око”.

След индексация и отчитане на някакви непредвидени разходи, например – ремонт на покрива, който забравили да включат в договора!, а и прословутото боядисване на фасадата, сумата става над 2, 883 млн. лева.

От тях безвъзмездна финансова помощ е близо 1,7 млн. лв., а съфинансирането става над 1, 133 млн. лв., осигурени чрез „Фонда за устойчиви градове”. И това не е всичко, налага се общината да вземе и заем от Фонд „ФЛАГ” за 920 000 лв., за да плати част от свършената работа.

При толкова похарчени пари, резултатът от дългото и мъчително преустройството на Младежкия дом е плачевен – част от пространството дори не е докоснато с пръст. Графити, надраскани преди години, продължават да „красят” фасадата.

Много от стъпалата към сградата са счупени, водното пространство продължава да не работи и да тъне в боклуци. Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов публично нарича ремонта „позор” и заявява на заседания на общинарите, че ще иска експертиза и премахване на боята върху врачанския камък.

Съветникът от ПП-ДБ Николай Табаков пък сравнява знаковата за града сградата с мерцедес, боядисан с блажна боя. Засега заканата да бъде премахната боята така и не е изпълнена. Въпреки че музеят уж е официално открит, посетители така и не влизат в „преустроеното” пространство.