Столтенберг: Нападението над една държава от НАТО, означава нападение на всички

75 години след създаването на НАТО, генералният секретар Йенс Столтенберг демонстрира в София единство за опазването на мира и демокрацията в Европа и Северна Америка.

„Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да запазва мира. Трябва ясно да покажем, че нападението над една държава от НАТО, означава нападение на всички„, каза Йенс Столтенберг.

свързани

Той подчерта, че безпрецедентно голямата военна помощ на съюзниците в Алианса за Украйна е помогнала на страната да освободи 50% от териториите, окупирани от Русия в началото на войната, но забавянията в обещаната помощ са имали негативни последствия върху бойните действия.

Председателят на Парламентарната асамблея Михал Шчерба беше категоричен, че мястото на Украйна е в НАТО.

свързани

Ако Русия победи Украйна, ние сме следващите в списъка на Путин. Трябва да подкрепим онези, които искат да се присъединят към НАТО, да станат част от нашия уникален демократичен съюз. България – нашият домакин, празнува 20 години от присъединяването си към НАТО. Благодаря за усилията ви и вашата ключова роля в Черноморския регион и западните Балкани. Русия не е сама, Путин си създаде клуб от автокрации, където неговите приятели диктатори в Минск, Пекин, Пхенян и Техеран организират ежедневно кампании с цел разединение на нашите народи и унищожаване на демокрациите“, обяви Шчерба.

свързани

Подкрепата на България за украинската страна затвърдиха и служебният премиер Димитър Главчев и зам.-председателят на НС Росица Кирова.

„За нас е важна и сигурността в Черноморския регион. Украйна се превърна в защитник на Европа. Ето защо, възстановяването на Украйна е от съществено значение. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна, толкова дълго, колкото е необходимо“, изрази категорична позиция премиерът.

свързани

След откриването на заседанието държавите членки обсъдиха със Столтенберг предизвикателствата пред Алианса. Министърът на отбраната на Украйна също се включи във форума, за да благодари за подкрепата и да обсъди с държавите членки нова декларация в подкрепа на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски също отправи видео обръщение, в което призова държавите да се включат в предстоящата конференция за мир в Швейцария през юни.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Източник: Bgonair.bg