Срокът за построяване на Националната детска болница е от 3 до 4 години

Символично в Деня на детето започна и разчистването на терена, където ще се строи Националната детска болница. Здравният министър даде старт на процеса по премахването от терена в „Горна Баня“. Парцелът бе избран измежду пет възможни в столицата. 

„Пред изграждането на Националната детска болница няма никакви пречки“, увери служебният премиер Димитър Главчев. 

„Честит празник на нашите деца. Те са нашето бъдеще. И всички очакваме от тях да са щастливи, за което и ние трябва да допринесем. Няма обжалвания, това са 40 декара, които са абсолютно безспорни. Имало е идея и още един имот да се присвои, но засега спираме дотук, нямаме никакви пречки„, заяви служебният министър-председател Димитър Главчев.

свързани

В следващите седем месеца сградите ще бъдат премахвани поетапно. Строителната фирма ще премахне първо елементи от фасадите и покрива, които определя като „опасни“. Д-р Влатко Глигоров заяви, че вече е започната втора фаза в разговорите с Европейската инвестиционна банка. 

„Това са доклади и анализи за това от каква структура имаме необходимост, каква структура трябва да има болницата, какви отделения, какъв капацитет. След това ще има второ задание„, допълни д-р Глигоров.

свързани

Предвижда се в детското лечебно заведение да има хотел за родители, търговска част, подземен паркинг. Здравният министър допълни, че след изчистването на терена, срокът за построяването на Националната детска болница е от 3 до 4 години.

На утрешното извънредно заседание една от темите отново е свързана със здравеопазването – служебният премиер ще бъде изслушан именно за заплатите в сектора.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg