Срещата на НАТО: Байдън похвали България, Зеленски поиска да обстрелва Русия

България е лоялен и надежден съюзник на НАТО. Това е уверил премиерът Димитър Главчев президента на САЩ Джо Байдън в разговор на срещата на върха във Вашингтон. 

Американският президент пък високо е оценил ролята на България на източния фланг на Северноатлантическия договор. На форума, който започна по същество, една от основните теми остава подкрепата за Киев. 

свързани

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на западните страни за помощта за противовъздушната отбрана на Украйна. Според него обявеното от държавите изпращане на Киев на системи Patriot ще противодейства на руския въздушен терор. 

В своята реч генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи руската война в Украйна като „най-голямата криза в сферата на сигурността от поколения насам“.

свързани

„Нашата подкрепа има цена и крие рискове. Но истината е, че няма опции без цена, когато имаш агресивна Русия за съсед. Не съществуват опции без риск по време на война, но най-високата цена и най-големият риск биха настъпили, ако Русия победи на украинска територия“, заяви той. 

От своя страна Зеленски поиска отпадането на ограниченията за използването на западни оръжия по територията на Русия. 

„Представете си колко много можем да постигнем, ако отпаднат всички ограничения – можем да защитим нашите градове по подобен начин от руските управляеми бомби, ако американското ръководство направи още една стъпка и ни даде възможност да унищожаваме руската военна авиация в нейните бази. Това ще доведе до постигането на незабавни резултати и ние чакаме подобна стъпка“, настоя той. 

свързани

Зеленски призова американските лидери във Вашингтон да не чакат резултата от президентските избори през ноември, за да предприемат решителни действия в помощ на страната му срещу руската инвазия.

Украинският президент обяви също, че броят на жертвите от масираната руска атака в понеделник е достигнал 43 души. В редица области на Украйна и тази нощ беше обявена въздушна тревога, след като от армията обявиха, че са засекли групи от руски дронове в различни райони. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg